Кучки: Бањалука прогодна за развој бициклизма

Срна
Кучки: Бањалука прогодна за развој бициклизма

БАЊАЛУКА - Бањалука је изузетно погодан град за развој бициклизма, али се тренутно бициклисти не могу осјећати безбједно, што се може поправити уз мала унапређења инфраструктуре, рекао је међународни експерт за просторно планирање и развој бициклизма из шведског Гетеборга Михаел Кучки.

Кучки је нагласио да је предност Бањалуке у томе што је "раван" град и што су сви најважнији објекти у домету од пет километара.

"Урадили смо интересантну анкету на интернету и јавило нам се више од 1.500 бициклиста из Бањалуке који су имали прилику да исцртају стазе које желе и на основу тога ће се наша студија кретати према томе шта да се у граду унаприједи", рекао је Кучки новинарима на Природно-математичком факултету /ПМФ/ гдје је одржао предавање о унапређењу бициклистичке инфраструктуре и квалитету ваздуха.

Он је нагласио да су се многи градови у свијету посветили развоју бициклистичке структуре, па је број бициклиста повећан од пет до чак 10 пута, попут Париза, Севиље, Ванкувера.

Како је нагласио, само је Париз повећао број бициклиста за 600 одсто.

Кучки каже да се пројекат "Импак", који се спроводи у БиХ, бави унапређењем квалитета ваздуха, те да бициклизам много доприноси томе.

Професор на ПМФ-у Сузана Готовац Атлагић, која је била координатор овог пројекта 14 мјесеци, каже да је пројекат вриједан 3,7 милиона евра и да је донио БиХ значајну техничку опрему.

Како је нагласила, ријеч је о донацији од милион КМ мјерним станицама за квалитет ваздуха, од којих су двије у Републици Српској и двије у Федерацији БиХ.

Она је рекла да се сви подаци из мјерних станица у БиХ налаза на интернет страници "Импак" пројекта, гдје постоји збирна мапа која свако јутро повлачи податке о загађењу ваздуха.

Атлагићева је навела да је током три године спровођења пројекта урађена студија извора загађења у шест градова у БиХ.

"Студија је спроведена на аутомобилима, а ријеч је о седмодневном мјерењу издувних гасова 10.000 до 15.000 аутомобила и подаци су забрињавајући", рекла је Атлагићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана