Кров над главом за шест породица

Весна Поповић
Кров над главом за шест породица

Бањалука - Нови кров над главом до краја године требало би да добије шест породица из Бањалуке чије су куће уништене у поплавама и клизиштима који су Српску погодили 2014. године.

Изградњу ових објеката финансираће UNDP са 325.000 КМ кроз пројекат Трајног стамбеног збрињавања жртава поплава и клизишта у БиХ у партнерству са ентитетским владама, USAID-ом и јединицама локалне самоуправе.

Град је обезбиједио парцеле на којима ће се градити ове куће,  што је потврђено на посљедњој сједници Скупштине града. Тада су усвојене одлуке о оснивању права грађења за шест породица којима су у насељу Куљани додијељене парцеле на којима ће бити изграђени објекти.

Град и даље остаје власник земљишта, али се овим породицама даје право изградње објеката без накнаде на период од 99 година.

У UNDP-у су рекли да ће изградња кућа почети чим земљиште предвиђено за изградњу буде стављено на располагање корисницима.

- Урадили смо неопходне припреме за несметан почетак радова, што укључује израду пројектне документације, одабир извођача радова и надзорног органа - објаснили су у UNDP-у.

Прецизирали су да је рок за изградњу 120 дана.

- Ради се о индивидуалним стамбеним објектима чврсте градње који ће бити изграђени по принципу "кључ у руке", а величина ће зависити од броја чланова сваког појединачног домаћинства - објаснили су у UNDP-у.

Навели су да ће објекти бити опремљени системом централног гријања у комбинацији са соларним колекторима, уз примијењене мјере за побољшање енергетске ефикасности.

Своје стамбено питање на овај начин требало би да ријеше породице браће Драгорада и Драге Шулића, чију је кућу на Кочићевом вијенцу, у којој је свако имао свој спрат, уништило клизиште.

Драгорад Шулић је рекао да од октобра 2014. године живе као подстанари.

- Грађевински инспектор је прогласио кућу опасном и морали смо да се иселимо - навео је Шулић и додао да њихове породице заједно броје десет чланова.

Рекао је да су од града добили обавјештење да су им додијељени плацеви за изградњу, те да чекају да се ријеши процедура са нотаром.

- Речено ми је да би почетком априла требало да почне изградња кућа - рекао је Шулић. 

Поплаве из маја и августа 2014. године су у Бањалуци направиле штету од 74,3 милиона КМ.

Од тог броја на мајске се односи 67,4 милиона марака, с тим да је укупна штета на личној својини грађана процијењена на 21,5 милиона КМ.

Штета од бујичних поплава у августу исте године је процијењена на 6,94 милиона КМ, од чега се 1,8 милиона КМ односи на штету коју су поплаве причиниле домаћинствима. 

Санација штете

На подручју града потрошено је више од четири милиона КМ на санацију штете узроковане поплавама, кроз програме које је имплементирао UNDP.

Средства су уложена у обнову кућа, реконструкцију и опремање јавних објеката, те економски опоравак поплављених домаћинстава и привредних субјеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана