Крошње у Бањалуци сакриле саобраћајне знакове

Јелена Танацковић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА - Иако морају бити лако уочљиви и дању и ноћу, саобраћајни знакови на појединим локацијама у граду су дјелимично или чак потпуно заклоњени гранама, што угрожава безбједност свих учесника у саобраћају.

Возачи тврде да је на појединим мјестима семафоре и саобраћајне знакове немогуће видјети кроз грање и растиње. Таква ситуација, између осталог, је на Булевару војводе Степе Степановића, недалеко од ОШ “Бранко Радичевић”, која се налази у подножју насеља Старчевица у улици Цара Душана, као и у улици Првог Крајишког корпуса у Новој вароши те у улици Милоша Црњанског у насељу Петрићевац, у близини једног вртића.

Члан Савјета за безбједност саобраћаја града Бањалука Миленко Јаћимовић рекао је за “Глас Српске” да је значајан број саобраћајних знакова сакривен крошњама, што утиче на безбједност пјешака, али и возача.

То је, поготово опасно, када возачи од грања не види знак “стоп” и укрштање с правом првенства, што може довести до саобраћајне несреће.

- Већ двије до три године дешавају се ти проблеми са вегетацијом па чак и у централним мјесним заједницама. Од удружења ауто-школа добили смо одређене примједбе на трасама гдје комисија испитује кандидате за возаче, а значајан број знакова је зарастао у растиње - рекао је Јаћимовић.

Он истиче да надлежни морају да ријеше овај проблем у што краћем периоду те да и Одјељење за саобраћај треба да поведе рачуна о овом аспекту.

- Вертикалне гране је потребно да се држе на одстојању да не би ометале нормално одвијање саобраћаја - казао је Јаћимовић.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја Српске Милија Радовић каже за “Глас” да је слаба прегледност на одређеним раскрсницама због зеленила, живих ограда и различитих врста препрека.

- Зеленило заклања саобраћајне знакове, а свједоци смо да се у улици Цара Душана и још неким улицама не може видјети семафор док се не приђе на 10 до 20 метара, јер су га гране сакриле - каже Радовић.

Према његовим ријечима, рјешење је да Градска управа сваке године, најмање једном када крене вегетација, обиђе саобраћајнице и утврди да ли постоји проблем недовољне прегледности и наложи отклањање недостатака тамо гдје град управља зеленилом, а гдје немају ту могућност да то наложе власницима дворишта.

Возачи

Никола Б. каже да се знакови од грана фактички не виде из аутомобила.

- Вјерујем да се велики број возача не заустави због слабе уочљивости саобраћајног знака. Велики проблем је и са оним људима који дођу први пут у наш град и не познају довољно насеља - рекао је Никола.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана