Криволовцима стигло 35 пријава

Цвија Мркоњић
Криволовцима стигло 35 пријава

Бањалука - Спортско-риболовно друштво (СРД) "Бањалука" доставило је Одјељењу за инспекцијске послове у Градској управи 35 пријава за прекршаје у риболову за првих седам мјесеци ове године.

Потврдили су ово у СРД "Бањалука" и истакли да се строго кажњава риболов недозвољеним средствима и недозвољеним мамцима.

- Није дозвољено пецање голом удицом, пецање лајнером, живим мамцем, као ни риболов у вријеме мријеста - казао је координатор Чуварске службе овог друштва Маринко Поповић.

Он је подсјетио да је у току прошле године било риболоваца који су бацали експлозивна средства у ријеку Врбас и на тај начин су кршили Закон о рибарству, те да су били кажњени у складу са законом.

У Градској управи су казали да примарну контролу посједовања риболовних дозвола спроводи рибочуварска служба СРД "Бањалука", а надзор из ове области врши пољопривредна инспекција.

- Прошле године кажњено је укупно 29 лица у вези са риболовом, а казне за риболов без дозволе износе од 300 до 900 КМ - казао је начелник Одјељења за инспекцијске послове Славиша Сандић.

Он је казао да дозволе издаје СРД "Бањалука" које се налази на адреси Трг српских јунака број један.

- Постоје и ограничења риболова ловостајем, а на подручју града углавном су заступљене пастрмка, шкобаљ, липљен и младица - навео је Сандић.

Становник из насеља Обилићево, који није желио да објавимо његово име, каже да понекад воли бацити удицу у Врбас.

- Живим поред ријеке више од 50 година, пецање ме опушта и није ми циљ да упецам велике количине рибе које бих продавао. Признајем да нисам никад имао дозволу, али ни проблема са законом - рекао је он.

Дозволе

У СРД "Бањалука" су казали да дозвола за сениоре кошта 78, а за пензионере 43 КМ.

- Важно је нагласити да сваки риболовац мора извадити дозволу у мјесту становања уз личну карту - рекао је Маринко Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана