Кредит ЕБРД-а дугорочно рјешење за бањалучку Топлану

Весна Поповић
Кредит ЕБРД-а дугорочно рјешење за бањалучку Топлану

Бањалука - Дугорочно рјешење за градску "Топлану" је што скорија реализација кредитног аранжмана са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) који би омогућио да што прије почне финансијско и техничко реструктурирање овог предузећа.

Изјавио је то у петак градоначелник Игор Радојичић и додао да је стратешки интерес градске власти да што прије буду завршени разговори са поменутом међународном институцијом.

Представници града, "Топлане" и ЕБРД-а потписали су у августу мандатно писмо о финансијском реструктурирању и модернизацији гријања у граду. Ријеч је о кредиту од 15 милиона евра уз веома повољне услове. Тај новац био би искоришћен за набавку нових котлова на биомасу, те за рефинансирање постојећих обавеза "Топлане".

- Учинићемо све што је у нашој моћи да дође до тог споразума. Тренутно се налазимо у ситуацији да се сваке зиме морамо сналазити како ћемо пребродити гријну сезону, а то не води ничему - казао је Радојичић. 

Додао је да проблем "Топлане", као и сваке године, представља обезбјеђење средстава за набавку мазута.

- Било је састанака о том питању са Владом РС, која је недавно интервенисала тако што је уплатила милион КМ "Топлани" за дуговања појединих буџетских корисника. Бићемо у седмичном контакту са Владом РС у вези са обезбјеђењем потребних количина мазута за ову зиму док год гријна сезона траје - казао је Радојичић.

Нови градоначелник одржао је у петак и састанак са представницима предузећа која учествују у раду зимске службе.

- Сви треба одговорно да се понашају и раде како не би било потешкоћа у случају већих сњежних падавина. Прошле зиме је било много проблема, тако да очекујем да ове сезоне буду рјешавани у сарадњи са Одјељењем за комуналне, стамбене и послове саобраћаја - истакао је Радојичић.

Шеф зимске службе Драженко Кењало подсјетио је да предузећа која је ангажовао град за овај посао морају обезбиједити довољне количине абразивног материјала за посипање путева.

- У питању је веома озбиљан посао и надамо се да ћете га извршити боље него прошле зиме - закључио је Кењало.

Познавање терена

Из Одјељења за комуналне, стамбене и послове саобраћаја затражили су од свих предузећа задужених за уклањање снијега да заједно са представницима града, али и возачима грталица и возила за уклањање снијега обиђу све улице које чисте.

- Возачи морају добро познавати терен како не би било непредвиђених ситуација као прошлих сезона - рекли су у овом одјељењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана