Креативне радионице за аутистичну дјецу

Д. С.
Креативне радионице за аутистичну дјецу

Бањалука - Центар за едукацију "Твоја ријеч", који окупља дјецу и одрасле са проблемом аутизма, од септембра ће почети да организује креативне радионице и продужени боравак.

Током маја посредством хуманитарног броја 1415 прикупљано је 3.410 марака за опремање и реновирање Центра, које је у току.

- У Центру је регистровано 45 дјеце, од тога шесторо из Дома "Рада Врањешевић". Свакодневно на третмане у Центар долази 15 малишана, између осталог и троје из Дома "Рада Врањешевић" - рекла је предсједник Управног одбора овог центра Оливера Ратковић.

Додала је да су, осим реновирања, у току и припреме за оснивање центра за рану интервенцију, а већ је ангажована једна адвокатска кућа која ће почети са прикупљањем неопходне документације.

- Оснивање центра за рану интервенцију је неопходно, јер је проблем аутизма рјешив уколико се детектује на вријеме. Такав специјалистички центар не постоји на нивоу БиХ, па самим тим не постоји ни правилник о раду - казала је Ратковићева.

Истакла је да би ускоро требало да буде састанак у Министарству здравља Републике Српске да би биле размотрене могућности рада и доношење правилника.

- Центар за рано откривање мора бити здравствена установа да би могао да буде "ослоњен" на Фонд здравственог осигурања и да би дјеца могла да долазе са упутницом - нагласила је Ратковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана