Козара етно 2016 окупио око 600 учесника из пет земаља

Срна
Козара етно 2016 окупио око 600 учесника из пет земаља

Бањалука - Међународни фестивал традиције, обичаја и народног мелоса "Козара етно 2016" у селу Пискавица, код Бањалуке, окупио је више од 400 учесника из пет европских земаља.

Представник Туристичке организације Бањалука Младен Шукало рекао је да је овај фестивал, који се одржава 12. пут, прилика да се промовишу народни обичаји и традиција, али и сеоски туризам.


Шукало је истакао да је циљ овог фестивала, који траје до понедјељка, 4. јула, да афирмише и оснажи рурални развој, на бази културних идентитета, те има много шири значај, који прелази домен културе.

"Тема овогодишњег фестивала жКозара етнож је обичај извођења младе из куће, у складу са којим је и припремљен перформанс тог обичаја", рекао је Шукало Срни.

Према његовим ријечима, током прве фестивалске вечери представиће се учесници из културно-умјетничких друштава из Србије, Пољске, Словеније, Бугарске и БиХ.

"У оквиру програма биће изабран и најљепши пар у народној ношњи", рекао је Шукало.

Он је додао да ће наредних фестивалски дана, осим ревијалног, бити одржан такмичарски програм.

"Изворне пјевачке групе са подручја Козаре такмичиће се у пјевању ојкача, док ће бити организовано и такмичење у свирању тамбуре трожице", навео је Шукало.

Он је додао да ће у оквиру Фестивала културно насљеђе Козаре додатно промовисти и такмичење у традиционалној спортској дисциплини бацање камена са рамена, као стручни семинар о теми "Пјесме, игре и обичаји Козаре, Лијевче поља и Баната".

Шукало је навео да ће завршно вече фестивала на Тврђави "Кастел" обиљежити новина овогодишњег фестивала "Козара етно фјужн", гдје ће се представити свјетска етно музика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана