Костимограф Гордана Пејчиновић у хуманој мисији: Вила чаробница дјеци увесељава рођендане

Невена Бунић
Костимограф Гордана Пејчиновић у хуманој мисији: Вила чаробница дјеци увесељава рођендане

Бањалука - Да још има хуманих људи који су у сваком моменту спремни да помогну, не очекујући ништа заузврат, свијетли примјер је костимограф из Бањалуке Гордана Пејчиновић.

Ова самохрана мајка је покренула акцију у којој бесплатно организује прославе рођендана малишанима из социјално угрожених породица.

Слављенику и гостима обезбиједи костиме, а забаву приреди у играоницама, са рођенданском тортом и бројним другим садржајима.

Тако је прошлог викенда "вила чаробница", како Гордану одмила зову, организовала прославу рођендана осмогодишњој Марини, која живи са петоро браће и сестара и самохраном мајком. Славило се у играоници, храну су обезбиједили донатори, а дјевојчица је добила поклоне од другара из разреда и људи који су се укључили у организацију и прославу. За Марину је чула од радница маркета у који су дјевојчица и њен брат долазили са пола марке да купе ужину.

- Пошто имам доста пратилаца на друштвеним мрежама, одлучила сам да то искористим на најбољи начин. До сада сам организовала седам прослава рођендана за дјецу из породица слабијег имовинског стања. Када чујем за дијете коме родитељи не могу приушти рођенданско славље, анимирам све који би могли да помогну. Гостима обезбиједим костиме, посластице и другу храну дарују продавнице, а буду ангажовани и аниматори и људи који се баве осликавањем лица - прича Пејчиновићева.

Често обрадује дјецу из Удружења самохраних родитеља "Понос", Удружења вишечланих породица "Четири плус", из Сигурне куће или малишане социјално угрожених породица. Осим тога организује акције помоћи за сиромашне на подручју града.

- Мајка једне дјевојчице којој сам организовала забаву болује од рака, па сам наставила да јој помажем и послије рођендана и редовно је посјећујем. Прикупила сам и новац за куповину основних намирница и књига за једну вишечлану породицу. Ништа не радим сама, имам сараднике који се укључе у акцију и којима сам веома захвална - казала је Пејчиновићева.

Додала је да има и људи који јој кажу да вишечлане сиромашне породице којима помаже желе само да је "превеслају".

- Коментари типа: "Сами су криви, зашто су рађали толико дјеце ако не могу да их хране", ме не дотичу. Много је више оних који желе да помогну, само их је потребно покренути. У себи имам ту покретачку снагу и циљ ми је да подстакнем што више људи да помажу, јер, нажалост, сиромашне дјеце је све више - поручила је Пејчиновићева.

Животна прича

Дужи низ година Гордана је водила Удружење пензионера уљепшавала им дане, водила их на излете, организовала прославе. Послије тога отворила је салон костима и дјечијих играчака које сама прави. Прије девет година погинуо јој је супруг и остала је сама са кћерком.

- Била сам у кредитима. Некако сам успјела да се дигнем на ноге. Онда су ми прије неколико година дијагностиковали рак дебелог цријева. И ту сам недаћу побиједила, захваљујући позитивном духу - истиче Пејчиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана