Корона не кочи осликавање тијела

Александра Тодоровић
Корона не кочи осликавање тијела

БАЊАЛУКА - Умјетност тетовирања је све популарнија, па ни пандемија вируса корона није смањила заинтересованост многих Бањалучана да на овај начин украшавају своје тијело.

Старомодно схватање да је осликавање тијела само за војнике или проблематичне момке је далека прошлост. Многи сматрају да је тетоважа више од украса на тијелу и представља персонализовани печат са посебним значењем за особу која га носи. Тетовирање је постало својеврсна умјетност за коју је потребан талент, труд и учење. Према ријечима бањалучких тату мајстора упркос тренутној ситуацији због пандемије вируса корона заинтересованост за украшавање тијела не јењава.

- Грађани и даље показују велику заинтересованост за тетовирање. Међутим, због ситуације са короном, немогућности преласка граница, обавезних тестова те карантина, обим посла у односу на претходне године је драстично мањи - рекао је Драженко Копуз из “PediBLTatoo” студија.

Додао је да тренутно проблем представља немогућност доласка клијената из сусједних држава на термине које су заказали и прије годину дана. Ништа другачија ситуација није и у “Rembrandr Tattoo” студију.

- Што се тиче клијената из наше државе слободно могу рећи да је заинтересованост готово иста као прије пандемије. Проблем нам представљају државе које имају карантине и остале забране, па се неријетко деси да се термини отказују усљед немогућности доласка - објаснио је је млади тату умјетник Александар Грабовица.

Из оба студија потврђују да се придржавају свих прописаних епидемиолошких мјера јер је хигијена у овој бранши најважнија.

- Наш посао је  специфичан што се хигијене тиче, без обзира на корону, она је у нашем студију на јако високом нивоу - потврдили су из студија.

За бањалучке умјетнике тренутно највећи проблем везан је за пандемију је мањи промет робе између држава што за посљедицу има повећану цијену одређених производа који  се у раду користе, било да су то рукавице, маске или игле и боје одређених произвођача.

- Оваква ситуација мене као и друге колеге ставља у незгодан положај јер би у складу са повећањем цијена опреме требало да повећамо и цијену наших услуга, што у тренутној ситуацији не би било исправно према клијентима - закључила је Ивана Видмар из студија “Baby Blue Art”.

Додала је да је број клијената из иностранства у односу на ранији период смањен, јер људи не желе да ризикују изолацију у трајању од 15 дана због тетоваже од 15 минута, међутим ипак је имала неколико муштерија из иностранства са урађеним ПЦР тестовима.

Популарност

Популарност тетовирања је у посљедњих десетак година изузетно порасла и више није табу тема у разговорима, поготово у свијету младих.    

- Без обзира на пандемију, људи су и даље једнако заинтересовани да украсе дио свога тијела са њима посебним мотивом, тренутни проблем нам представљају затворене границе - казала је Ивана Видмар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана