Конкурс за идејно рјешење љетње позорнице и спомен-обиљежја поред Правног факултета

СРНА
Конкурс за идејно рјешење љетње позорнице и спомен-обиљежја поред Правног факултета

БАЊАЛУКА - Универзитет у Бањалуци расписао је међународни јавни конкурс за идејно архитектонско рјешење љетне позорнице, спомен-обиљежја студентима и радницима овог универзитета страдалим у протеклом рату и пратећег партерно-пејзажног уређења на локацији између Правног факултета, Улице мајке Југовића, обале Врбаса и објеката Универзитетског клиничког центра.

Проректор за научноистраживачки рад и развој Мирослав Малиновић рекао је новинарима након састанка са представницима града Бањалуке да је конкурс отворен до 16. марта и да је наградни фонд 15.000 КМ.

"Очекујемо пријаве на конкурс не само са ових простора, него и из иностранства", навео је Малиновић и додао да би до 31. марта конкурсна комисија требало да изабере рјешење.

Према његовим ријечима, планирани капацитет је између 280 и 330 сједећих мјеста у аудиторијуму, око 250 кадрата саме сцене и укупне површине између 1.000 и 1.200 метара квадратних комплекса отворене сцене и спомен-обиљежја.

Малиновић је рекао да се предвиђа задржавање зеленила и очување више од 50 одсто озелењености саме парцеле.

Он је захвалио градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу и градским службама који су упутили иницијативу за уређење простора у непосредној близини Правног факултета, те навео да конкурс иде на трошак Универзитета, након чега даље преузима град.

Малиновић је подсјетио да је у Одбрамбено-отаџбинском рату рату погинуло укупно 89 студената и радника Универзитета у Бањалуци и навео да је велики број студената и запослених учествовао у протеклом рату.

Овлаштени потписник у градском Одјељењу за просторно уређење Вук Вишекруна рекао је да је у оквиру сарадање са Универзитетом град покренуо иницијативу за изградњу љетне позорнице на простору испред Правног факултета.

"Универзитет је имао идеју да се кроз то идејно рјешење на неки начин ода и почаст студентима и професорима који су изгубили живот у Одбрамбено-отаџбинском рату. Постигнут је договор да се обједини то рјешење, да се иде на израду међународног конкурса гдје ће тема првенствено бити амфитеатар, али који ће садржавати и спомен-обиљежје", појаснио је Вишекруна.

Он је навео да је носилац израде конкурса Универзитет у Бањалуци и изразио наду да ће бити доста квалитетних радова.

Вишекруна је додао да је град иницијално за овај пројекат у градском буџету за ову годину планирао 800.000 КМ, те да ће тачна вриједност бити позната након израде пројектне документације.

У конкурсу је наведено да се очекује да радови понуде рјешење чија ће се форма складно уклопити у локацију, постојеће изграђене структуре у непосредној близини, култивисани и природни пејзаж, имајући у виду и будуће градње на сусједним парцелама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана