Коначно санација клизишта на Ребровцу

Јасмина Перишић
Коначно санација клизишта на Ребровцу

Бањалука - Санација клизишта и дијела магистралног пута М4 Бањалука - Котор Варош на Ребровцу почиње у суботу.

Ово је у петак изјавио директор предузећа "Нискоградња" Љубомир Ћубић, које ће изводити радове.

- Поставили смо табле са обавјештењем за пјешаке, да због радова користе алтернативне правце и не пролазе тротоаром на магистралном путу у дијелу гдје је до сада било велико клизиште - рекао је Ћубић.

Почетак радова на овој локацији озваничен је крајем маја, али од тада готово да ништа није рађено. Проблем је представљао пројекат који није предвидио приступни пут за постављање шипова, односно дијелова темеља који ће држати саобраћајницу. За ту намјену било је потребно додатних 400.000 КМ, које је требало да обезбиједе ЈП "Путеви РС".

- Добили смо налог из "Путева РС" да почнемо са радовима и ми крећемо у реализацију пројекта санације - казао је Ћубић.

Осим клизишта које је годинама са већим кишама или снијегом на саобраћајницу доносило блато и велике количине воде, ријека Врбас је поткопала магистралу. Због тога се урушила пјешачка стаза, а и био је угрожен коловоз.

Мјештани насеља Ада кажу да је санација клизишта и пута неопходна у што скоријем року.

- Драго ми је уколико заиста почиње санација. Предуго чекамо да буде ријешен проблем тог клизишта и пута који се све више урушава. Видимо да су ставили упозорење за пјешаке да не пролазе тротоаром, због радова. Нећемо више морати страховати да се саобраћајница сручи у Врбас и изазове трагедију, а и годинама се на том дијелу од блата није могло проћи ни аутомобилом, а ни пјешице. Добро је да какав објекат није "дошао" низ клизиште на пут - казао је мјештанин Ребровца Раденко Керкез.

Инвестиција

Инвеститор санације клизишта и дијела пута у Ребровцу који припада мјесној заједници Ада је Министарство пољопривреде РС, које је било посредник предузећу "Путеви РС" приликом подизања кредита код Свјетске банке. Радови на санацији озваничени су 18. маја ове године, а рок за њихов завршетак био је 15. септембар.

Из кредита Свјетске банке за овај пројекат обезбијеђено је 812.000 КМ, а са додатних 400.000 КМ комплетна инвестиција износиће око 1,2 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана