Колски мост у Доцу ниче до краја године

Александар Стојановић
Колски мост у Доцу ниче до краја године

Због изградње новог моста у Доцу, на наредној сједници градског парламента, биће предложен нови регулациони план за саобраћајно чвориште код Кастела, а то је један од првих корака и битан предуслов за реализацију овог капиталног пројекта.

Из Одјељења за просторно уређење за “Глас Српске” истичу да је овај регулациони план изазвао велику пажњу јавности.

- На увиду је био 30 дана, а имали смо велику заинтересованост грађана, те смо у сарадњи са њима постигли најбоље могуће рјешење. Регулациони план неће битно измијенити изглед овог дијела града и биће неких минималних рушења и уклањања објеката, који неће битно утицати на грађане са те стране Врбаса - рекли су из Одјељења.

Према овом регулационом плану, нови мост ће се протезати од Кастела, односно на дијелу прије ријеке Црквене.

Како истиче начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, усвајањем овог планског документа, ствара се један од битних предуслова за реализацију капиталног пројекта.

- Ово није само пројекат градње новог моста јер се ту ради и проширење саобраћајнице и спој од Булевара цара Душана, одакле треба урадити двије распонске конструкције док се дође до самог моста. Даље слиједи и проширење Мачванске улице на другој обали и спој са Булеваром Степе Степановића, а у завршници и изградња нове улице поред Ђачког дома, све до источног транзита - истиче Сандић.

Он додаје да ће по завршетку овог великог пројекта грађани добити још једну повезницу западног и источног транзита, а из центра града до Старчевице и Обилићева би требало свега неколико минута вожње.

Због комплексности цијелог пројекта урађена је техничка документација којом је предвиђено да се изградња новог моста одвија у више фаза.

- Ове године настојимо да уведемо извођача за прву фазу, а то је израда колског моста, премошћавање Врбаса и излаз на Мачванску улицу - нагласио је Сандић.

Идејно рјешење

На конкурс за избор најбољег идејног рјешења будућег изгледа новог моста у Доцу побиједио је рад групе бањалучких архитеката, а овај прелаз преко Врбаса, поред саобраћајне функције, предвиђен је да буде и нови симбол града.

- Поред функционалности, важно је да мост својом љепотом постане нови симбол града - рекао је раније градоначелник Игор Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана