Код школског зубара и за вријеме распуста

Катарина Шапоња
Код школског зубара и за вријеме распуста

БАЊАЛУКА - Зубарске услуге за вријеме распуста пружаће неколико стоматолошких амбуланти у основним школама, а током јула и августа радиће према љетном распореду.

Тако ће малишанима, али и одраслим пацијентима бити доступне услуге и током годишњих одмора. Стоматолог Невена Кошчица рекла је за “Глас Српске” како је по смјерницама Свјетске здравствене организације неопходно дијете водити на преглед непосредно по ницању првих зубића.

- Сарадња са дјецом у том периоду је јако захтјевна, али када се већ тада упознају са окружењем, много им је лакше касније уколико дође до потребе за неком интервенцијом - појаснила је Кошчица.

Према њеним ријечима, страх најлакше превазилазе тако што виде позитивно искуство неког члана своје породице или вршњака док су на прегледу.

- Стање зуба код основаца у посљедње вријеме је доста лоше, а на то утичу прерађена индустријска храна, мека храна, лоше навике у исхрани, као и слабо и нередовно одржавање хигијене - истакла је Кошчица.

Како каже, када на то додамо и нека системска обољења због којих дјеца морају пити антибиотике, добијемо слику лошег стања у устима.

- Ипак, без обзира на то, свијест се доста промијенила у народу па се родитељи чешће јављају, чим примијете неку неправилност - истакла је Кошчица.

Како су саопштили из Дома здравља, стоматолошка амбуланта у ОШ “Станко Ракита” од 8. јула до 2. августа ће радити сваког радног дана од 7.30 до 14.30 часова, а услуге ће се пружати и дјеци и одраслим пацијентима.

 - У периоду када амбуланта не буде радила због годишњих одмора, стоматолошке услуге дјеца могу добити у ОШ “Бранко Радичевић”, а одрасли пацијенти на локалитету Поликлинике - навели су у саопштењу.

Како кажу, амбуланте у ОШ “Јован Дучић” и у ОШ “Десанка Максимовић” од 1. јула до 30. августа неће радити због љетне организације рада Службе за стоматолошку заштиту њихове установе.

- У наведеном периоду дјеца која припадају овим амбулантама стоматолошке услуге могу добити у ОШ “Борисав Станковић” или ОШ “Георги Стојков Раковски” - истакли су из Дома здравља.

Према њиховим ријечима, стоматолошка амбуланта у ОШ “Бранко Радичевић” од 27. јуна до 30. августа ће радити од 7.30 до 14.30 часова.

- Стоматолошка амбуланта у ОШ “Иво Андрић” од 20. јуна до 30. августа ће радити сваког радног дана од 7.30 до 14.30 часова, док ће амбуланта у ОШ “Јован Јовановић Змај” од 1. јула до 2. августа, од 12. до 19. августа, те од 27.  до 30. августа радити од 7.30 до 14.30 часова - појаснили су у саопштењу.

У периоду када амбуланта не буде радила због годишњих одмора, стоматолошке услуге дјеца могу добити у ОШ “Иво Андрић”.

- У ОШ “Вук Стефановић Караџић” амбуланта ће од 1. јула до 2. августа и од 19. августа до 30. августа радити сваког радног дана од 7.30 до 14.30 часова, док ће за вријеме годишњих одмора стоматолошке услуге дјеца моћи да добију у ОШ “Бранко Радичевић” - истакли су из Дома здравља.

Како кажу, стоматолошка амбуланта у ОШ “Георги Стојков Раковски” од 24. јуна до 30. августа радиће од 7.30 до 14.30 часова, док ће у ОШ “Свети Сава” од 1. јула до 30. августа бити отворена од 7.30 до 14.30 часова.

- Стоматолошка амбуланта у ОШ “Борисав Станковић” ће од 8. јула до 9. августа и од 21. августа до 30. августа радити од 7.30 до 14.30 часова, а од 1. до 5. јула и од 12. до 20. августа стоматолошке услуге пацијенти могу добити у ОШ “Георги Стојков Раковски” - истакли су из Дома здравља.

Препоруке

Стручњаци препоручују да прва посјета стоматологу услиједи већ око првог рођендана или када дјетету никне први зуб. Ране посјете су добра пракса како би се код дјетета на вријеме идентификовали дентални проблеми у развоју и пружили адекватни савјети родитељима о правилној њези дјечјих зуба. Важно је да родитељи приступе првом одласку са стрпљењем и позитивно како би дијете стекло добар први утисак. На самом почетку је потребно да се развије свијест о редовним прегледима, који у већини случајева помажу у превенцији каријеса и болести десни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана