Кочић није само писац него бренд

Цвија Мркоњић
Кочић није само писац него бренд

Бањалука - Петар Кочић није више само писац, он је бренд. Појединачно нисмо Кочић, али сви заједно можемо да будемо, рекао је јуче први потпредсједник Организационог одбора 49. Кочићевог збора Витомир Поповић.

Према његовим ријечима, недопустиво је да као до сада "Кочићеву награду" добијају само књижевници из Бањалуке и околине.

- Много више бисмо добили када би награду додијелили свјетски познатом књижевнику, а дио комплекса који је направљен у Кочићевом родном мјесту требало би да буде проширен како би постао више од вишеградског "Каменграда" - сматра Поповић. Он каже да би то подразумијевало и развој сеоског туризма, те мјесто гдје би дјеца из РС могла отићи на екскурзију умјесто да иду у стране земље.

- Дуже вријеме покушавамо да "Кочићев вез" ставимо под заштиту UNESCO-а и та одлука ће ускоро бити донесена. Међутим, ако не будемо знали да га продамо свакоме ко посјети Змијање, онда нам то ништа не значи - рекао је Поповић представљајући програм 49. Кочићевог збора.

Први потпредсједник Организационог одбора напоменуо је да ће збор у част великог писца почети у недјељу у Бронзаном Мајдану у 13 часова, а трајаће до 31. августа када ће се у Стричићима одржати централна манифестација.

- Програм укључује ликовну колонију, додјелу награде "Змијањче" и "Кочићеве награде" књижевницима, изложбу, полагање вијенаца на гроб Петра Кочића у Београду, такмичење у бесједништву, традиционалну борбу бикова и још много тога - навео је Поповић.

Манифестација ће бити одржана у Бронзаном Мајдану, Бањалуци, Београду и Стричићима, а новина овогодишњег збора је такмичење у бесједништву на којем ће учествовати студенти правних факултета из Бањалуке, Источног Сарајева и Београда.

Јубиларни збор

- Желимо да Кочићу посветимо много више пажње него до сада и одржавањем овога збора покушаћемо да направимо увертиру за јубиларни 50. Кочићев збор - казао је Витомир Поповић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана