Кључеви од стана за 142 породице у априлу

Весна Поповић
Кључеви од стана за 142 породице у априлу

Бањалука - Кључеви станова у насељу Ада за 142 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида (РВИ) биће уручени у априлу.

Закључено је то на састанку министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленка Савановића и градоначелника Слободана Гаврановића у Градској управи.

-  Ускоро ће бити урађен технички пријем и обезбијеђена употребна дозвола за двије зграде које су прилагођене потребама ратних војних инвалида и породица погинулих бораца. У њихову изградњу уложено је 5,5 милиона КМ - рекао је Савановић.

Истакао је да би у наредних десет дана Влада РС требало да донесе  Уредбу о стамбеном збрињавању ових категорија.

- У оквиру ње биће омогућено свим оним породицама из ових категорија, које испуњавају услове да буду стамбено збринуте, а које се  нису пријавиле за стамбено збрињавање током 2007. године. Према информацијама које сам добио на овом састанку у Бањалуци има око 350 таквих случајева  - рекао је Свановић.

Градоначелник Слободан Гаврановић је подсјетио да је град за изградњу 142 стана у Ади обезбиједио грађевинску документацију и земљиште.

- Ријешили смо и питање котловнице која ће загријавати све објекте који су до сада изграђени за ове породице у Ади  - навео је Гаврановић.

Напоменуо је да град на тој локацији има земљу која омогућава изградњу још четири додатна објекта у које би могло бити збринуто још око 280 породица.

- Договорили смо се да град започне припрему тих грађевинских парцела и техничке документације. Новац за те потребе ће бити обезбијеђен из буџетских резерви других ставки. На тај начин град ће створити све услове за наставак овог пројекта чим се обезбиједе средства за изградњу нових зграда  - казао је Гаврановић.

Смата да ће нова Уредба Владе РС о стамбеном збрињавању ових категорија омогућити породицама које нису биле обухваћене Програмом стамбеног збрињавања Владе РС да ријеше своје стамбено питање.

Додао је да град годишње кроз буџет Одјељења за борачко инвалидску заштиту за ове категорије издваја од 1,6 милиона КМ до два милиона КМ.

Састанак са амбасадором

Слободан Гаврановић састао се јуче и са амбасадором Швајцарске у БиХ, Хајнрихом Маурером. Гаврановић је рекао да је информисао амбасадора о стању у граду, о проблемима с којим се сусрећу, о пројектима који су започети али и о онима који су у плану. Маурер је рекао да је Швајцарска подржала неколико пројеката у Бањалуци, и то Пољопривредне школе и Центра за ментално здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана