Камера у Зеленом виру дневно испише 90 казни

Јасмина Перишић
Камера у Зеленом виру дневно испише 90 казни

Бањалука - Стационирани радар у Зеленом виру, на магистралном путу Бањалука - Котор Варош, за непуних пет мјесеци евидентирао је 12.219 прекорачења дозвољене брзине или просјечно 90 прекршаја дневно. Од тих прекршаја наплаћено је 366.420 КМ.

Изјавила је ово начелник Одјељења за односе с јавношћу Министарства унутрашњих послова РС Мирна Миљановић. Према њеним ријечима, стационирани радар на магистрали постављен је 30. октобра прошле године и дозвољена брзина кретања возила кроз Зелени вир је 40 километара на сат.

- Радар је биљежио најчешће прекорачење брзине од десет до 20 километара на сат, а било је случајева гдје су возачи и јаче стиснули гас. За оне који су возили до 60 километара на сат казна је 30 КМ - рекла је Миљановићева.

Она је истакла да висина казне коју шаљу возачима зависи од висине прекорачења.

- Уколико возачи на том дијелу магистралног пута прекораче брзину за 20 до 30 километара на сат, казна је 40 КМ, а они који возе од 30 до 50 километара на сат преко ограничења плаћају казну од 50 КМ - казала је Миљановићева.

Додала је да се са 100 до 300 КМ кажњавају они који возе више од 50 километара на сат преко ограничења, а уз казну им се изриче и забрана управљања аутомобилом од једног до четири мјесеца те добијају два казнена бода.

- Оне који возе брже и од те брзине кажњавамо од 400 до 1.000 КМ, добијају забрану управљања аутомобилом у трајању од два до шест мјесеци и два казнена бода - рекла је Миљановићева.

Потпредсједник Савјета МЗ Зелени вир Бранко Милинковић каже да, и поред великог броја прекршаја, возачи успоравају на овој дионици.

- Мјештани су презадовољни радаром који је и те како сузбио вожњу бахатих појединаца на овој дионици пута. Сада успоравају и те брзине које су преко ограничења нису велике - казао је Милинковић.

Као један од иницијатора постављања радара, али и представник мјештана Зеленог вира, Милинковић тврди да су камере биле спасоносно рјешење како за мјештане насеља, тако и за возаче.

- Због возача који не знају за кочницу за двадесетак година на овој дионици пута погинуле су 24 особе, међу којима је било и дјеце - рекао је Милинковић.

Систем

Радар у Зеленом виру снима саобраћај 24 часа. Он евидентира прекорачење брзине од 10 километара на сат веће од дозвољене, са двије фотографије на којима су уочљиве регистарске ознаке и снимком од 12 секунди. На радарској фотографији су и мјесто и вријеме проласка крај камере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана