Камена кућа у Кастелу отвара врата

Данијела Стоканић
Камена кућа у Кастелу отвара врата

Бањалука - Прослава 22. априла, Дана града, биће испуњен значајним културним и спортским манифестацијама. Тим поводом данас ће, између осталог, у 12 часова бити отворена Камена кућа у Кастелу и практично озваничен завршетак друге фазе радова на тврђави.

Овим ријечима је градоначелник Слободан Гаврановић на јучерашњој конференцији за новинаре најавио дио манифестација поводом дана када је град ослобођен од фашизма у Другом свјетском рату.

- У Каменој кући је уприличена двомјесечна изложба "На путевима модернизма: Мисирлић, Симић, Ћурић и Штаљо". То су радови бањалучких умјетника чија су дјела некада први пут јавно излагана баш у простору Камене куће - рекао је Гаврановић.

Истакао је да је управо догађајима из културе и започела овогодишња прослава 22. априла и то 17. марта отварањем изложбе Дамијена Херста под називом "Нова религија".

- По мјесним заједницама одржавају се представе, у току су музичке манифестације посвећене академику Влади Милошевићу, а до краја априла биће и бројни спортски догађаји. Поред тога, заједно са градским одбором Савеза удружења бораца НОР-а, бићемо домаћин конференције СУБНОР-а градова бивше Југославије - рекао је Гаврановић и додао да ће Бањалуку посјетити и делегације из девет градова побратима и партнера.

Према његовим ријечима, у четвртак ће бити промовисана Катунска задруга, нова цјелина у оквиру Музеја - Етно-село Љубачке долине.

Гаврановић је одговарао и на друга питања, између осталог, о запослењу 41 новог радника у Градску управу, за које тврди да су неопходни те да, поред њих, постоји потреба за још десет. Приоритет у запослењу ће, према његовим ријечима, имати дјеца погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Он је најавио и састанак са предсједником Владе РС Жељком Цвијановић о градској "Топлани".

Бањ брдо

Градоначелник Слободан Гаврановић је истакао да је одлука о уклањању рампе на Бањ брду донесена још прије три-четири године.

- Да смо рампу уклонили онда када је одлука донесена, можда се сад о њој не би ни причало! Рампа је беспредметно стављена и изазвала је значајне трошкове. То је једини разлог за њено уклањање - казао је Гаврановић.

ЗИБЛ

Гаврановић је говорећи о Заводу за изградњу рекао да су запослени у овом предузећу једини одговорни за тренутну ситуацију и да га не интересује њихов за данас најављени долазак пред Градску управу.

- Могу да ходају гдје год хоће! Они који раде и управљају тим дијелом предузећа морају схватити да су прошла времена кад су били мезимци градске администрације и из буџета исисавали новац - рекао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана