Кафане у Бањалуци отварају до два часа иза поноћи

Весна Поповић
Кафане у Бањалуци отварају до два часа иза поноћи

Бањалука - Угоститељски објекти убудуће ће моћи да раде до два часа иза поноћи, а градоначелник Игор Радојичић дао је налог градским службама да припреме одлуку о продуженом радном времену, сазнаје "Глас Српске".

До сада су ресторани и кафане најчешће радили до 23 часа, осим у вријеме празника, када је радно вријеме било дуже.

- Ова одлука требало би већ данас да се нађе на дневном реду сједнице Скупштине, чији је почетак заказан за 10 часова. Циљ продужења радног времена је да Бањалука, као највећи град Републике Српске, оживи, посебно због великог броја туриста који је посјећују, јер је сад град мртав већ око 23 часа - кажу у Градској управи.

Ове седмице биће организован састанак представника Градске управе и угоститеља, а предвиђено је да угоститељи који се одлуче да раде до два часа иза поноћи плаћају посебан паушал, чији износ још није одређен.

- Град је већ остварио контакт са Центром јавне безбједности Бањалука и закључено је да продужење радног времена угоститељских објеката не би утицало на погоршање јавног реда и мира - казали су у Градској управи.

Како незванично сазнајемо, план је да ова одлука прерасте у трајно рјешење.

Предсједник Удружења угоститеља РС Жељко Татић је рекао да би од овакве одлуке сви имали користи.

- Више од три године причамо да су туризам и угоститељство шанса за Бањалуку, с обзиром на бројне ресурсе и то треба да искористимо. Угоститељи би имали веће пазаре и требали би им и додатни радници, а град, односно Република Српска, имали би корист кроз веће таксе, порезе и доприносе. Осим тога људи који дођу у град биће задовољни временом које су овде провели па ће поново доћи, можда на љето или у прољеће, а не само од Нове године до Нове године - истакао је Татић.

Сматра да они који желе да раде дуже треба да плаћају посебну накнаду.

- Не вјерујем да ће бити висока, а угоститељи ће имати могућност да сами одлуче да ли желе да раде дуже - казао је Татић.

Директор Туристичке организације града Остоја Барашин је нагласио да ће од овакве одлуке корист имати угоститељи, али и укупна туристичка понуда града.

- Туристи који посјете Бањалуку желе да се добро проведу, а то укључује и активан ноћни живот - казао је Барашин.

Поред поменуте одлуке о радном времену угоститељских објеката, на данашњој сједници Скупштине града одборници ће расправљати и о нацрту буџета за 2017. годину, измјенама Статута града, о новом пословнику Скупштине те приједлогу о разрјешењу директора Градске развојне агенције.

Сусрет са Крамарићем

Градоначелник Игор Радојичић разговарао је јуче у Градској управи са генералним конзулом Хрватске у Бањалуци Златком Крамарићем.

Крамарић је изразио наду да ће, Бањалука са Радојичићем на челу, додатно унаприједити сарадњу са градовима у Хрватској.

Радојичић је упознао конзула са промјенама које намјерава да спроведе у раду и организацији Градске управе и предузећима у надлежности града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана