Још се не зна ко може у Алеју великана

nezavisne.com
Још се не зна ко може у Алеју великана

Бањалука - Иако су први укопи на Централном градском гробљу у Врбањи почели прије мјесец и по дана, а град добио Алеју великана, Градска управа још није одредила на основу којег критеријума ће неке особе бити сахрањиване баш у том дијелу.

Одлуку ко су заслужни грађани доноси Скупштина града, а она може бити и на нивоу Републике.

"Одлука, односно правилник ко може бити сахрањен у Алеји великана није још дефинисана, али очекујемо да ће бити у току године. Она није предвиђена само за град Бањалуку, већ је на републичком нивоу, јер су овдје смјештене и државне институције", рекао је Зоран Новаковић, начелник Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Алеја великана, гдје би требало да буду покопане особе које су дале посебан допринос како за град, тако и за РС, заузима централни дио гробља, а броји 247 гробних мјеста.

"У Алеји великана и заслужних грађана сахрањују особе које су имале запажене резултате. То могу бити политичари, умјетници, књижевници", појаснио је Недељко Милаковић, директор ЈКП "Градско гробље".

Значајну улогу у томе ће играти и сагласност породице покојника јер без ње, иако је неко својим радом заслужио да ту почива, то неће бити могуће.

Када се праве алеје великана, у њима обично почивају особе које су национално, културно, политички или на неки начин везане за један град. На примјер, у Алеји великана у Београду почивају и посмртни остаци људи који нису директно везани за тај град, али су оставили неки траг у њему, као што су Петар Кочић, Иво Андрић и други.

"Вјероватно ће људи који буду бринули о томе ко може бити покопан у Алеји имати озбиљан проблем да поставе стандарде. Бити великан је доста растегљива категорија. Историчари обично кажу да је потребно да прође извјесно вријеме од смрти неке особе, да ли неколико година или неколико деценија, да на површину испливају неки нови документи, слегну се страсти и да се може хладне главе о нечему расправити", рекао је Боривоје Милошевић, доцент доктор на Одсјеку за историју Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци.

Додао је да, реално гледајући, град у овом тренутку и ближој прошлости нема велики број личности које би се могле назвати великанима, али да је Алеја племенита идеја, те да је доста знаменитих Бањалучана покопано негдје у свијету.

Називи улица

Приликом именовања улица у граду такође постоји проблем па је било иницијатива за промјену неких назива и именовање по неким знаменитим личностима. У скорије вријеме очекује се да једна од новоизграђених улица добије име по патријарху Павлу, за шта је иницијатива покренута прије четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана