Још једна обука у кањону Врбаса

ELTA TV
Још једна обука у кањону Врбаса

Бањалука - У Бањалуци, на ријеци Врбас, протеклог викенда, одржана је обука водича и ТРИП лидера према правилима ИРФ-а.

Полазници обуке  имали су прилику да савладају технике које ће им бити потребне при обављању свакодневних активности, али и неке од напредних обука које се могу примијенити током акција спашавања на дивљим водама.

„Ово је одлично организована обука за водиче и трип лидере. На оваквим обукама пуно се  може научити“, каже Петар Растја, који се послом скипера бави већ годинама.

„Радим у Хрватској  као скипер већ четири године.  Конкретно, највише на ријекама Зрмањи и Мрежници.  Неко искуство већ постоји, али сам овдје дошао да би додатно изоштрио своје вјештине, на ријеци која је одлична, на води која је одлична, која посједује све елементе које би један рафтер требао знати. Предавања сам слушао од врхунских стручњака као шти су Давор Кос и Александар Пастир. Обојица су врхунски стручњаци, који су прошли све највеће и најпознатије ријеке, и ако неко нас може научити, то су управо њих двојица.“  казао је Растја.    

„Обука је на високом нивоу, Давор Кос је лиценцирани инструктор Свјетске рафтинг федерације. Он ради овакве обуке већ годинама, стекао је велико искуство, и свако његово предавање, је нешто ново. Увијек се научи нешто ново, науче се нове вјештине захваљујући ускуствима које је он стекао обилазећи ријеке“, каже Ранко Рађевић професор на Факултету физичког васпитања и спорта, и члан Рафтинг клуба Кањон из Бањалуке

Обуку су водили  лиценцирани ИРФ и RESCUE 3 инструктори Давор Кос и Александар Пастир.  Састојала се из теоретског и практичног дијела.

„Ријеч је обуци за скипере и трип лидере. Обуку је похађало осамнаест полазника. Управо смо се дотакли хидрологије и сифурносних детаља на самој ријеци. Прошли смо чворологију, спашавање и пливање у дивљим водама. У склопу обуке прошли смо и управљање чамцем, како припремити опрему за ријеку, говорили смо у сигурносној опреми и спашавању на води. Екипа која је похађала саму обуку је доста добра, жељна је нових сазнања, података и информација. Услови су овдје, у Тренинг центру Кањон одлични, ријека је одлична, све је на дохват руке, немам замјерки“ рекао је Давор Кос, лиценцирани инструктор из Хрватске.

Обука је реализована у Тренинг центру Кањон и на ријеци Врбас,  према правилима Свјетске рафтинг федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана