Јавни бицикли у Бањалуци чекају прољеће

Весна Поповић
Јавни бицикли у Бањалуци чекају прољеће

Бањалука - Становници Бањалуке мораће да причекају прољеће, да би постали дио европске породице која промовише здрав начин живота и чување околине кроз већу употребу бицикала, увођењем "бајк шеринг" система.

Ријеч је о пројекту који подразумијева изнајмљивање и вожњу бицикла као алтернативног превоза, умјесто аутомобила или аутобуса. Градске власти су средином ове године најавиле да ће становници од септембра моћи возити изнајмљене бицикле, али је реализација тог пројекта за сада на чекању, јер је поништен тендер за избор фирме која је требало да обезбиједи опрему, бицикле и софтвер за изнајмљивање.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да ће бити објављен нови тендер да би из другог покушаја изабрали фирму која ће бити задужена за тај посао.

- Циљ је да до краја године потпишемо уговор за извођачем радова да бисмо 150.000 КМ планираних за те намјене могли искористити идуће године. Ако то не урадимо, постоји могућност да нам пројекат пропадне, јер у буџету за 2018. новац за те намјене није планиран - казао је Сандић.

Према његовим ријечима, да овај тендер није поништен, "бајк шеринг" систем требало ја да буде у функцији у септембру.

- Чак и да успијемо у новембру или децембру да изаберемо фирму која ће бити задужена за тај посао, нећемо ништа радити на терену. Нема смисла, јер иде зима и мање је бициклиста. Сада је циљ да поновимо јавну набавку и закључимо уговор да бисмо догодине на прољеће то могли реализовати - казао је Сандић и додао да је предвиђено да 30 бицикала буде постављено на четири локације.

У Градској управи су рекли да избрани извођач радова није доставио тражену документацију, због чега је та јавна набавка и поништена. Нису прецизирали о којој фирми је ријеч, али су додали да је на одлуку града да поништи тендер уложена жалба Канцеларији за разматрање жалби БиХ.

За истинске љубитеље вожње на два точка хладни дани неће представљати препреку да уживају у крстарењу бициклима. То су препознали и чланови Бањалучке критичне масе (БКМ), који су одлучили да се окупљају сваког посљедњег петка у мјесецу како би уживали у заједничкој вожњи.

- Веома смо задовољни одзивом. Путем друштвених мрежа свој долазак је потврдило 150 бициклиста - рекла је Марија Рачић из БКМ-а.

Дугорочни план

Славиша Сандић каже да град жели дугорочно да прошири овај пројекат, те да на осим четири локације, које су планиране у првој фази, бицикли буду постаљени на још шест.

- За то ће бити потребно додатних 250.000 марака, али морамо видјети из којих извора ћемо обезбиједити тај новац - навео је Сандић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана