Јавна потрошња покрива минус у градској каси

Весна Поповић
Јавна потрошња покрива минус у градској каси

Бањалука - Кумулирани дефицит у буџету града од 10,4 милиона марака треба да буде анулиран у наредних пет година са по 2,08 милиона марака, које ће бити обезбијеђене кроз смањење јавне потрошње.

Ову одлуку донијели су одборници на посљедњем засједању Скупштине града.

Образлажући ову одлуку начелник Одјељења за финансије Браниславка Јовандић рекла је да је у овој години самим буџетом града било планирано покривање дијела дефицита од 1,05 милиона КМ.

- Остатак износа до укупне годишње цифре 2,08 милиона био би обезбијеђен са 201.000 КМ од прихода за ПДВ које ће Градској управи дозначити Управа за индиректно опорезивање БиХ по основу права на поврат ПДВ-а из KFW пројекта “Градски систем водоснабдијевања и одвођења отпадних вода у Бањалуци” и 823.000 КМ додатним смањењем јавне потрошње у 2015. години. То ће бити утврђено ребалансом буџета града за ову годину - појаснила је Јовандићева.

Преостали дио кумулираног дефицита по овој динамици био би покривен до 2019. године, значи 2,08 милиона марака сваке године. Јавна потрошња подразумијева све трошкове који се покривају из градског буџета попут појединих грађевинских пројеката, одржавања и уређења зелених површина, издвајања за манифестације…

Према информацијама из консолидованог извјештаја о извршењу буџета града за 2014. годину, у том периоду је настао дефицит од 7,23 милиона КМ, док се 3,1 милион КМ односи на преостали дио дефицита из 2012. године.

- Дефицит буџета у 2014. години посљедица је, највећим дијелом, прошлогодишњих поплава, што је проузроковало

издатке у износу од око четири милиона КМ за санирање штете од поплава. Смањена је реализација пореских прихода у односу на 2013. годину за 3,6 милиона КМ, забиљежен је и пад извршења прихода у мају, као и у посљедња два мјесеца 2014. године - наведено је у овом извјештају.

Одборник ДНС-а у Скупштини града Боран Босанчић је рекао да је план за покриће дефицита реалан.

- Требало би да пружи жељене резултате, али важно је да наредних година буде настављено повећање буџетског оквира - рекао је Босанчић.

Одборник СДС-а Миленко Јаћимовић сумња да ће дефицит бити покривен на овај начин.

- С обзиром на константан пад средстава у буџету града, питање је да ли ће град бити у могућности да умањи јавну потрошњу - рекао је Јаћимовић.

Смањени приходи

Порески и непорески приходи у 2014. години били су планирани у износу од 113,04 милиона КМ, а остварено је 103,77 милиона КМ, што је за 9,2 милиона КМ мање. Приходи за нефинансијску имовину који су требали бити 5,05 милиона КМ, реализовани су у износу од 3,5 милиона КМ или 70 одсто у односу на план.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана