Изум Бањалу­ча­на спа­са­ва жи­во­те

Да­ни­је­ла Сто­ка­нић
Изум Бањалу­ча­на спа­са­ва жи­во­те

Ци­рих - Бра­чни пар из Бањалу­ке Дра­жен и Ива­на Жи­гић и њихов ко­ле­га Сте­фан Шер­беџија из Бео­гра­да твор­ци су апли­ка­ци­је за па­ме­тне те­ле­фо­не под на­зи­вом "Ping", ко­ја ко­ри­сни­ке упо­зо­ра­ва на те­ро­рис­ти­чке на­па­де, при­ро­дне не­по­го­де и дру­ге опа­снос­ти у њихо­вој бли­зи­ни.

Апли­ка­ци­ја је при­је пе­тна­ес­так да­на пу­ште­на у упо­тре­бу и већ ју је пре­узе­ло 20.000 људи из чи­та­вог сви­је­та, ко­ји уве­ли­ко раз­мјењују ин­фор­ма­ци­је о мо­гу­ћим опа­снос­ти­ма у сво­јој око­ли­ни.

Дра­жен и Ива­на су за­врши­ли Елек­тро­те­хни­чки фа­кул­тет у Бањалу­ци, као и Сте­фан жи­ве у швај­цар­ском гра­ду Ци­ри­ху, гдје су и ра­зви­ли сво­ју иде­ју и спро­ве­ли је у дје­ло.

Пре­ма Дра­же­но­вим ри­је­чи­ма, "Ping" је бес­пла­тан и дос­ту­пан сви­ма у сви­је­ту, а иде­ја за та­кву апли­ка­ци­ју ро­ди­ла се ка­да је при­је не­ко­ли­ко го­ди­на са су­пру­гом пла­ни­рао пу­то­вање у Па­риз, гдје се де­сио је­дан од те­ро­рис­ти­чких на­па­да.

- Тај на­пад нам је дао вје­тар у ле­ђа да осми­сли­мо ова­ко не­што, јер на интернету ни­смо на­шли ни­шта сли­чно што би нам да­ло би­ло ка­кву информацију о не­кој опа­снос­ти у на­шој бли­зи­ни. Пла­но­ве смо мје­се­ци­ма кро­ји­ли - ре­као је Жи­гић, до­дав­ши да је њихо­ва за­ми­сао наи­шла на одли­чне реа­кци­је људи.

- Ово је са­мо по­че­так. На­ши пла­но­ви су мно­го ве­ћи. Тре­ну­тно је ура­ђе­на са­мо андроид вер­зи­ја, а уз по­моћ по­тен­ци­јал­них ин­вес­ти­то­ра она ће би­ти још боља уз мно­го ви­ше са­држа­ја и мо­гу­ћнос­ти. На­мје­ра нам је да соф­твер при­ла­го­ди­мо и па­ме­тним ауто­мо­би­ли­ма и са­то­ви­ма - ре­као је Жи­гић.

Ло­ги­ка апли­ка­ци­је је да, обја­снио је, у мо­мен­ту кад не­ко при­ми­је­ти опа­сност, је­дним кли­ком мо­же да упо­зо­ри људе ко­ји се на­ла­зе у кру­гу од не­ко­ли­ко ки­ло­ме­та­ра од ње.

Апли­ка­ци­ја "Ping" до са­да је за­биљежи­ла број­на упо­зо­рења људи из ци­је­лог сви­је­та, а пре­ма Ива­ни­ним ри­је­чи­ма, је­дно од њих је би­ло и на ја­ко не­ври­је­ме у Аме­ри­ци, за­тим на пуцњаве и пља­чке, а би­ло је и ра­зних оба­вје­штења за ста­но­вни­ке Ин­ди­је.

- Због њене ва­жнос­ти у пла­ну нам је да ко­риш­ћење апли­ка­ци­је омо­гу­ћи­мо и ван до­ме­та ин­тер­не­та. Мо­же се де­си­ти да ко­ри­сни­ци не­ма­ју прис­туп ин­те­рне­ту, а ин­фор­ма­ци­ја је ја­ко ва­жна - ка­за­ла је она.

Пре­ма њеним за­па­жањима, нај­ви­ше ко­ри­сни­ка ове апли­ка­ци­је је у Ин­ди­ји, а овај про­грам ин­ста­ли­ра­ло је и на де­се­ти­не ста­но­вни­ка БиХ и Срби­је, угла­вном њихо­вих по­зна­ни­ка.

- На ранг-лис­ти нај­бољих но­вих бес­пла­тних со­ци­јал­них апли­ка­ци­ја наш про­грам је у је­дном мо­мен­ту био пе­ти - ка­за­ла је она.

Ка­ко би безбједност ста­но­вни­ка ци­је­лог сви­је­та би­ла по­ди­гну­та на што ви­ши ни­во, Сте­фан Шер­беџија ка­же да ће нас­то­ја­ти да апликацију по­ве­же и са држа­вним ин­сти­ту­ци­ја­ма, по­пут по­ли­ци­је, ва­тро­га­са­ца и хи­тне по­мо­ћи, ка­ко би људи ко­ји се на­ла­зе у не­вољи још брже и је­днос­та­вни­је мо­гли да их по­зо­ву.

Фир­ма

Ка­ко би по­кре­ну­ли ову апли­ка­ци­ју, Жи­ги­ћи и Шер­беџија осно­ва­ли су фир­му под на­зи­вом "Ping X Inc." са сје­ди­штем у Ци­ри­ху. Фир­ма је отво­ре­на и у САД, са цен­тра­лом у Лос Ан­ђе­ле­су.

***********

1. По­шаљите зах­тјев за по­моћ

2. При­ми­те упо­зо­рења на опа­сност

3. Про­на­ђи­те нај­но­ви­је ви­јес­ти

4. Про­вје­ри­те ло­ка­ци­ју по­ро­ди­це и при­ја­теља

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана