Изнајмљеним бициклима против гужви у саобраћају

Весна Поповић
Изнајмљеним бициклима против гужви у саобраћају

Бањалука - Бањалучани би од јесени могли да се возе градом изнајмљеним бициклима. Наиме, Градска управа планира да уведе свјетски познати тренд "бајк шеринг систем" као алтернативни облик превоза умјесто аутомобила или аутобуса.

Потврдио је то в.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

- На три или четири локације требало би да буде постављено око 30 бицикала. Корисници ће морати да се региструју, да ли у Градској управи или путем Туристичке организације града, и купити припејд картице са којима ће моћи користити бицикле. Принцип је једноставан, јер узмете бицикл на једној станици и вратите га на исту или оставите на било којој другој. Још нисмо одредили гдје ће бити пунктови за изнајмљивање. Потенцијалне локације су аутобуски терминал на Малти, испред Музеја савремене умјетности и код студентског кампуса - навео је Сандић.

Додао је да ће о изнајмљивању бицикала рачуна водити радници Одсјека за паркинге и гараже.

- Град планира да у реализацију овог пројекта уложи 150.000 КМ кроз ребаланс буџета који је на дневном реду 15. јуна. Уколико Скупштина прихвати нову расподјелу новца у градској каси, убрзо ћемо објавити тендер за избор фирме која треба да обезбиједи опрему, бицикле и компјутерски софтвер за изнајмљивање. Та процедура не би требало дуго да траје, тако да би до јесени систем јавних бицикала требало да буде на располагању грађанима - казао је Сандић.

Координатор програма "Транспорт" Центра за животну средину Тихомир Дакић рекао је да је одлична иницијатива увођења система јавних бицикла.

- Све веће гужве у саобраћају, препуни паркинг простори, загађење ваздуха, проблеми су са којима се боре сви градови и урбане средине, па тако и Бањалука. Развој бициклистичког саобраћаја и инфраструктуре те подршка у коришћењу бицикла као превозног средства, у великој мјери ефикасно рјешавају те проблеме. Сигуран сам да ће и грађани Бањалуке, града са познатом бициклистичком традицијом, врло брзо имати на располагању систем јавних бицикала - нагласио је Дакић.

Једно од предизборних обећања градоначелника Игора Радојичића било је и увођење система јавних бицикала, а у Градској управи већ пола године раде на овом пројекту.

Пут за Пријечане

Славиша Сандић је рекао да је ребалансом буџета планирано повећање средстава за наставак изградње пута у Пријечанима.

- Већ планираних 400.000 КМ увећано је са 600.000 КМ, тако да ћемо ове године за тај пројекат имати милиона марака - казао је Сандић.

Потенцијалне станице за бицикле

- терминал на Малти

- у центру града, испред Галерије

- код студентског кампуса

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана