Изложба "Слике из живота под окупацијом, живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату" отворена у Бањалуци

Илијана Божић
Изложба "Слике из живота под окупацијом, живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату" отворена у Бањалуци

БАЊАЛУКА- Изложба архивских докумената "Слике из живота под окупацијом, живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату" отворена је вечерас у Банском двору поводом обиљежавања Дана ослобођења Бањалуке 21.новембра 1918. године.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић истакао је да ова установа традиционално сваке године припреми самостално или у сарадњи са другима изложбу.

-Овај пут  одлучили смо да угостимо Историјски архив "31. јануар" из Врања како би бањалучани имали прилику да се упознају са страдањима српског народа на југу Србије- рекао је Стојнић.

Архивски свјетник у  и ауторка изложбе Бранка Јаначковић нагласила је  да је ова поставка  приређена прошле године поводом обиљежавања годишњице ослобођења Врања.

- Заједно с колегиницом кустосом Народниг музеја Врање Јеленом Атанасовић реализована је ова изложба. Веома је важно напоменути да располажемо са веома мало докумената који се тичу Великог рата. Због тога смо обавиле додатно истраживање у установама као што су Војни архив, Архив Југославије, Архив српске академије наука и уметности- рекла је Јаначковићева.

Она је истакла да је главни циљ да се  прикаже живот и страдање обичних људи током бугарске окупације која је трајала од 1915. до 1918.,  као и злочини бугарског окупатора над недужним српским становништвом.

- Хтели смо да прикажемо покушај убијања интелектуалне елите, свештеника, чиновника и учитеља који су били носиоци националног идентитета- рекла је Јаначковићева и додала да  изложба садржи 31 пано.

Нагласила је да су на 28 паноа представљени документи и фотографије, а три паноа садрже текстове.

- Било је Врањанаца који су нам уступили сопствене фотографије како би изложба била богатија и садржајнија. Ту је и низ фотографија о злочинима у Сурдулици, ископавања жртава након завршетка рата,  ослобођења Врања и других- казала је Јаначковићева.

Градоначелник Игор Радојичић, који је отворио изложбу,  истакао је да је измјеном статута града ове године 21. новембар постао празник.

- Врло мало се зна о страдањима цивилног становништва, као и о ономе што се дешавало током година окупације на просторима Србије од 1915. до 1918. чему је посвећена ова изложба. Она је сјећање на страдање цивила, али и на то како су изгледале српске земље у тим тешким годинама.  На нашим просторима у истом пероду дешавала су се хапшења, велеиздајнички процеси, мобилизације и депортације. Желећи да подсјетимо на те историјске дане и исправимо историјске неправде у граду подићи ћемо достојно спомен обиљежје посвећено том периоду који је обиљежио велеиздајнички процес и ослобођење града 21. новембра 1918- рекао је Радојичић.

Он је истакао да је изабрано идејно рјешења за реконструкцију централне градске зоне, која обухвата простор од Старе аутобуске станице преко Музеја савремене умјетности до споменика бану Милосављевићу и улице Васе Пелагића.

-На том простору Бањалука ће се урбано трансформисати, а добићемо комплекс спомен обиљежја. Поред постојећих ту ће се наћи и споменик из Првог свјетског рата и централног одбрамбено- отаџбинског рата 1991-1995. године. Одабрали смо идејно рјешење које би за десетак сана требало бити представљено- рекао је Радојичић.

Изложба ће бити отворена 15 дана, а потом се сели у Брод.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана