Иживљавање вандала на саобраћајним знаковима

Игор Пилиповић
Иживљавање вандала на саобраћајним знаковима

Бањалука - Хапшење Павла Вуковића (43) из Калесије због чупања и уништавања саобраћајних знакова на Булевару још један је доказ да се вандали најчешће мортус пијани иживљавају на путној инфраструктури и сигнализацији, угрожавајући на тај начин све учеснике у саобраћају.

Такав однос према комуналној опреми олакшао је градску касу у прошлој години за 162.000 КМ. Зато је у овој години за одржавање саобраћајне сигнализације планирано 250.000 КМ.

- Лани је градски буџет замјена слупаних саобраћајних огледала, ишчупаних знакова, стајалишних надстрешница стајала 80.000 КМ - рекли су из Одјељења за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС Миленко Јаћимовић каже да је уништавање саобраћајних знакова и инфраструктуре велики проблем у граду.

- У просјеку посљедњих пет година град троши 62.000 КМ на обнављање саобраћајне сигнализације - рекао је Јаћимовић.

По његовим ријечима, поред тога што уништавање саобраћајних знакова доноси новчане трошкове, због њега учесници у саобраћају не могу добити све потребне информације за нормално одвијање саобраћаја, што може довести до саобраћајних несрећа.

- Рјешење овог проблема је у постављању видео-надзора на свим битним раскрсницама и трговима. Треба да се угледамо на градове у окружењу и широм Европе који су увели видео-надзор који има вишеструку улогу. Могли бисмо откривати оне који уништавају саобраћајне знакове, а и оне који чине криминална дјела па и оне који чине саобраћајне прекршаје - рекао је Јаћимовић.

Додао је да већ постоји пројектна документација као и позитиван став Министарства унутрашњих послова, које има добру вољу да заједно са градом финансира постављање видео-надзора на већини сложенијих раскрсница.

У Градској управи још истичу да код уништавања комуналне опреме најчешће страдају корпе за отпатке, опрема на дјечијим игралиштима, поклопци на шахтовима и сливне решетке.

- Претходне године смо за оправку корпи утрошили око 2.400 КМ, а најчешћи проблеми су крађа уложака од поцинчаног лима и уништавање носача, бравица и лежајева на корпама - казали су у Градској управи.

Игралишта

Вандали не штеде ни дјечија игралишта, најчешће пале корита тобогана, кидају ланце на љуљашкама, ломе сједишта на клацкалицама и чупају вртуљке из бетонске подлоге.

- У претходној години за одржавање дјечијих игралишта утрошили смо више од 22.000 КМ - рекли су у Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана