Изградња новог моста у Српским Топлицама почиње 12. фебруара

Srna
Изградња новог моста у Српским Топлицама почиње 12. фебруара

БАЊАЛУКА - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић изјавио је данас да је предвиђено да изградња новог моста у насељу Српске топлице почне у сриједу, 12. фебруара.

- Тада је планирано увођење у посао извођача, који је изабран - није било жалби. Завршене су процедуре и уговор, те је предвиђено да 12. фебруара почне градња новог моста у Топлицама - рекао је Радојичић новинарима у Бањалуци.

На поновљени тендер за изградњу новог моста у Топлицама понуду од 3,45 милиона КМ доставио је конзорцијум којег чине предузећа "Козарапутеви", "Приједорпутеви", "АБС солушн" и "Металинг".

Бањалука би, након изградње новог моста на мјесту некадашњег зеленог моста у насељу Обилићево, требало да добије још један мост преко ријеке Врбас, и то 220 метара узводно од постојећег једносмјерног моста у насељу Српске топлице.

Нови мост би требао да убрза саобраћај у овом дијелу града, те, прије свега, омогући пролаз теретним возилима што до сада није било могуће будући да је садашњи мост у Српским топлицама једносмјеран, са ограниченом носивошћу.

Будући мост имаће распон од 65, а ширину 11 метара и, осим двије саобраћајне траке по три и по метра, биће изграђене и пјешачке стазе ширине по два метра, док се значајни радови односе на приступне саобраћајнице, проширење улазно-излазних трака на магистралном путу, те уређење обалоутврде.

Нови мост биће примарано намијењен за теретни саобраћај, будући да ће преко њега циркулисати теретни саобраћај у правцу источног транзита.

Пројектом је предвиђено да мост буде грађен системом конзолне градње од челика и бетона као спрегнута конструкција, а пројектанти су се на овај начин градње одлучили због конфигурације терена и изузетно уског простора на којем ће бити будуће градилиште.

Град Бањалука је са представницима Завода "Др Мирослав Зотовић" договорио да садашњи мост, у оквиру комплетног амбијенталног уређења у зони око бање, буде додатно уређен и трансформисан у пјешачки мост.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана