Изградња моста у Доцу зависиће од расположивог новца

Невена Рељић
Изградња моста у Доцу зависиће од расположивог новца

БАЊАЛУКА - Изградња моста у Доцу траје већ неколико мјесеци, а да би била настављена планираном динамиком, потребно је да Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), која је спровела и поступак јавне набавке за избор извођача радова, именује надзорни орган за овај пројекат.

Директор “Интеграл инжењеринга” Слободан Станковић рекао је за “Глас Српске” да очекује да ускоро буде именован надзорни орган.

- Расположива средства су 1,8 милиона евра. Изградња тече како је планирано, а радови ће бити настављени у оној мјери у којој има новца. Урадили смо шипове те правимо подлогу за главни темељ стубова - казао је Станковић.

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да тренутно нема новца за даљу изградњу.

- У овој фази радова град максимално може обезбиједити до три милиона КМ преко кредитних средстава ЕБРД-а. За остале фазе требало би да пронађемо минимално три пута толико. Да би овај мост био стављен у пуну функцију, потребно је око 15 милиона КМ - казао је Станивуковић.

Додао је да се тренутно ради на изградњи прелаза преко Врбаса, а да ће само приступни путеви додатно коштати више милиона КМ.

Градоначелник каже да је одржао десетине оперативних састанака у вези са изградњом моста у Доцу на којима је све детаљно анализирано.

- Имам жељу да овај пројекат буде настављен, али жеље су једно, а реалност друго. Све и да је остала иста градска администрација, мост не може бити готов за четири године уколико немате гарант да ће Влада дати пола средстава. Средства за мост су откинута од будућих средстава за воду, јер је речено да ће преко моста у Доцу ићи водоводне цијеви. Због тога су добили три милиона КМ - навео је Станивуковић.

Према његовим ријечима, за мјештане Доца сада су приоритет колектори за Црквену.

 - Становници овог дијела града не могу да живе од смрада. Што се тиче прелаза преко Врбаса, може се користити Градски и мост КАБ-а - истакао је Станивуковић.

Ипак, нагласио је да је за будућу инфраструктуру мост изузетно важан.

- Имамо опредјељење да наставимо са пројектом, али је кључно одредити динамику. Не говоримо о обустављању радова, него о динамици јер поштујем оно што је прије мене договорено - рекао је Станивуковић и додао да са “Интеграл инжењерингом” има коректну сарадњу.

Пројекат

Пројекат изградње будућег моста у Доцу је комплексан, а планирано је да се одвија у више фаза. Прва фаза подразумијева изградњу колског моста, послије чега ће се радити пјешачко-бициклистички мост, реконструкција саобраћајница с обје стране Врбаса, од Булевара цара Душана до моста као и реконструкција и проширење постојеће Мачванске улице код Клинике за психијатрију те спајање са источним транзитом. Једна од фаза је и уређење подмостовља и цијеле зоне Доца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана