Изградња далековода рјешава несташицу воде на Мањачи

Весна Поповић
Изградња далековода рјешава несташицу воде на Мањачи

Бањалука - Са представницима Мјесне заједнице Стричићи договорили смо се да обезбиједе наставак радова на далеководу, који би омогућио рад пумпе на резервоару у Вулинима, чиме би био ријешен проблем снабдијевања водом Локвара, Дујаковаца и Горњих Лусића.

Рекао је то градоначелник Слободан Гаврановић након јучерашњег састанак са представницима МЗ Стричићи и Центра за развој и унапређење села.

- Изграђена је пумпна станица, цјевовод и резервоар, али мјештани су прошле године зауставили градњу далековода на приватним посједима. Ако дозволе изградњу, ускоро ће бити обезбијеђена вода за ова села - нагласио је Гаврановић.

Најавио је да ће заједно са представницима Центра и извођача радова наредне седмице обићи плато Мањаче и утврдити рокове за завршетак радова.

Са представницима МЗ Рекавице договорено је да Центар за развој села у наредних седам дана направи приједлог за побољшање снабдијевања водом за то село.

Гаврановић је нагласио да ће приликом планирања буџета за наредну годину приоритетно бити разматрано обезбјеђење 500.000 КМ за завршетак радова на "Гашића врелу", чиме би се обезбиједило снабдијевање водом Рацуна.
На састанку је констатовано да су сви захтјеви грађана за допрему воде, који су у посљедњих 30 дана стигли ријешени у најкраћем року.

- Цистерне су јуче одвозиле воду у Рекавице два, Српске топлице, Карановац и Крупу на Врбасу - истакао је Гаврановић.

Додао је да је за завршетак водоводних система "Гашића врело" и "Бањице" потребно 1,5 милиона, а за "Црно врело" 13 милиона КМ.

- Формираћемо стручни тим који ће анализирати ову процјену и тражићемо начин да већ у наредној години завршимо "Бањицу" и "Гашића врело" - казао је Гаврановић.

Подсјетио је да су радови на водоводном систему "Црно врело" заустављени, јер је Управа за индиректно опорезивање БиХ повукла три милиона КМ по основу ПДВ-а за изградњу сеоских водовода.

- Рјешење је поништено, а до доношења новог, средства су задржана на рачуну Управе. Нико осим Бањалуке не плаћа овај ПДВ - појаснио је Гаврановић.

Предсједник Савјета МЗ Стричићи Златко Сладојевић нада се да ће ускоро бити ријешен проблем снабдијевања водом.

- Далековод и трансформатор треба бити у селу Ђуричићи, које припада општини Рибник. Мјештани су пристали, али желе да градоначелник посредује у преговорима за општином Рибник да се за око 27 домаћинстава на том крају обезбиједи вода - рекао је Сладојевић.

У Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО) су објаснили да је случај Центра за развој и унапређење села јединствен, јер је Бањалука једина локална заједница која је ову дјелатност регистровала у систему ПДВ-а.

- Указали смо представницима Центра да они нису ни имали обавезу да се региструју у ПДВ систему. Оспорено им је право на поврат улазног ПДВ-а за изградњу водовода на селима. Након њихове жалбе рјешење је поништено и предмет је враћен на поновно рјешавање. Инспектори су у поновној контроли Центра за развој и унапређење села опет утврдили пореску обавезу у износу од 2,5 милиона КМ, што са затезним каматама износи нешто више од три милиона КМ - објаснили су у Управи.

Додали су да је по завршетку поновљене контроле Центар опет уложио жалбу, која је тек у поступку рјешавања.

- Евентуални поврат средстава биће могућ само уколико другостепени орган Одјељење за правне послове УИО донесе одлуку у корист Центра за развој села - додали су у Управи.

 Цистерне

Према подацима Градске управе у посљедњих 30 дана 170 цистерни допремило је 1.385 кубика воде у 20 мјесних заједница.

- Највише је отишло у Чесму  42, Стричиће 31, Крупу на Врбасу 21 и Карановац 18. У Горњу Пискавицу допремљено је 12 цистерни, Доња Кола осам, Бочац и Пискавицу по седам… - рекли су Градској управи.

 

Обећање

Гаврановић је додао да ће Влада Републике Српске дати раније обећана два милиона КМ за подршку изградње водовода на сеоском подручју.

- На сеоским подручјима изграђено је и стављено у функцију више 650 километара водоводне мреже, у шта је уложено око 25 милиона КМ - казао је Гаврановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана