Институт издао упутство за заштитне мјере у вртићима: Дјеца ће прати руке сваки сат

Александар Стојановић
Институт издао упутство за заштитне мјере у вртићима: Дјеца ће прати руке сваки сат

БАЊАЛУКА - Предшколске установе, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, почињу да раде од понедјељка. Тим поводом Институт за јавно здравство издао је упутство за мјере заштите од вируса корона у вртићима и јаслицама према којем је прије почетка рада неопходно извршити чишћење и дезинфекцију простора, површина, играчака и кревета.

Како је наведено у упутству, на улазу ће се  свакодневно вршити јутарња тријажа дјеце везано за респираторне симптоме болести, мјерити температура, те вршити дезинфекција руку и обуће.

- Дјеца са респираторним симптомима, или ако неко од чланова породице има респираторну инфекцију, неће бити примана у вртић, до оздрављења. Поред тога, на улазу у вртић мора да стоји  кутија са дезинфекционим средством означена за дезинфекцију обуће при уласку у вртић, а потребно је обавезно вршити дезинфекцију врата, квака, подова и санитарних чворова два пута дневно, по потреби и чешће - стоји у упутству Института.

Одмах по доласку дјеца ће бити размјештена по собама и групама, уз максимално могуће разрјеђење смјештаја и боравка, са максимално десеторо дјеце у једној групи. Преопорука је да се игре и рад са дјецом организују у мањим групама и са што већим боравком изван  вртића, у дворишту.

- Обавезно је поштовање мјера физичке дистанце родитеља и запослених при доласку и одласку  дјеце, те обавезна употреба маски и рукавица код запослених и код родитеља - кажу у Институту и додају да је дјеци неопходно организовати прање руку сваких сат, а по могућности и чешће.

Из Иницијативе приватних предшколских установа истичу да већина њихових чланова креће да ради од понедјељка, док ће неколико установа почети да раде 18. маја, односно 1. јуна.

- Тренутно највећи проблем нам је што поједини не могу набавити бесконтактне топломјере, јер их нема у апотекама. Што се тиче остале опреме, ту је све у реду и обезбијеђене су довољне количине - казала је портпаролка Иницијативе Кристина Шарац.

Додала да ће поред прописаних мјера, вртићи проводити и своје посебне мјере превенције које се односе на обавезе запослених и родитеља када је у питању довођење и преузимање дјеце.

- Ове мјере ће се разликовати од вртића до вртића, а биће усклађене са Планом превенције који посједује свака установа - казала је Шарац.

Запослени

Запослено особље, укључујући и особље за припрему и подјелу оброка, треба користити личну заштитну опрему, што укључује радну униформу, маску и  рукавице, уз редовно спровођење мјера респираторне, личне и колективне хигијене.

- Запослени стављају маске након уласка у вртић, а рукавице након прања руку. Када се скину, оне се не смију користити поново. Уколико дође до оштећења или онечишћења маске и рукавица, оне се одмах мијењају - наведено је из Института.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана