Изабрано идејно рјешење за школу у Ади: Погледајте како ће изгледати

Александар Стојановић
Изабрано идејно рјешење за школу у Ади: Погледајте како ће изгледати

БАЊАЛУКА - Побједник за идејно рјешење изгледа будуће школе у насељу Ада је изабран у сриједу, а на конкурсу је побједила фирма "Рутинг" и очекује се да ће се са изградњом овог објекта почети у септембру.

Потврдио је ово за "Глас Српске" начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић и додао да је предвиђено да се овај објекат гради у три фазе.

- Планирано је да школа има укупно 10 учионица и салу за фискултуру и предвиђена је за ученике од првог до петог разреда. Будућа школа биће изграђена прекопута ресторана "Стара Ада" и дјеловаће као подручна школа у оквиру Основне школе "Вук Караџић", а почетак прве фазе очекује се у септембру. Бањалука ће након дуго година добити нов, лијеп и функционалан објекат предвиђен за основношколски узраст – казао је Станаревић.

Конкурс је био затвореног типа, а комисија, коју су чинили представници Одјељења за комуналне послове и Одјељења за просторно уређење изабрала је побједничко рјешење.

- У првој фази градиће се шест учионица, а у другој фази и остале четири и фискултурна сала.  Тачна вриједност објекта још није одређена, али је познато да ће дио радова бити финансиран из донација приватних, друштвено одговорних компанија које су изразиле жељу да помогну у изградњи овог пројекта – истакао је Станаревић.

Начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац казао је да је иницијатива за оснивање школе упућена Министарству просвјете и културе и да се ускоро очекује њихова сагласност.

- На овом подручју, према процјенама, је око 200 дјеце од 1 до 5 разреда који иду у школе у Врбањи, Борику и на Старчевици. Према нашим евиденцијама, школску 2021/22 уписало би 57 малишана, а наредне године исто толико. Међутим, на том простору је предвиђена изградња више од 200.000 квадратних метара и сигурно је да ће се број младих брачних парова и дјеце повећавати, тако да ће тај број бити сигурно и већи – истакао је Бањац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана