Истиче рок за легализацију

Весна Поповић
Истиче рок за легализацију

Бањалука - Рок за легализацију бесправно изграђених објеката истиче 31. децембра и послије тога неће бити могуће поднијети захтјев за накнадну грађевинску дозволу за те грађевине.

Рекли су ово у Одјељењу за просторно уређење Градске управе и додали да до краја године очекују знатан број нових захтјева прије него што истекне рок за легализацију.

- Власници нелегалних објеката који то до сада нису учинили без одгађања треба да уђу у процес легализације, јер за то имају нешто више од 20 дана. Уколико до тог датума не предају захтјев за грађевинску дозволу, према постојећим законским рјешењима, њихови објекти ће као нелегални бити предмет инспекцијских контрола, које ће бити појачане почетком наредне године - казали су у овом одјељењу.

Додали су да су цијене издавања докумената за легализацију веома повољне.

- Тако за објекте укупне површине до 100 метара квадратних накнада за легализацију износи 100 КМ, а до 200 квадрата је 500 КМ - казали су у поменутом одјељењу.

Додали су да је од 2008. године до данас поднесено више од 14.000 захтјева за легализацију.

- Само у овој години примљено је више од 3.000. До сада је ријешено више од 8.000, а од тог броја у 3.870 случаја су издате грађевинске дозволе - рекли су у овом одјељењу.

Додали су да је у току обрада око 6.200 предмета.

- За индивидуалне стамбене и стамбено-пословне објекте, чија је грађевинска површина мања од 400 метара квадратних и који су у потпуности завршени, накнадна грађевинска и употребна дозвола издају се једним рјешењем - казали су у овом одјељењу.

Предсједник Савјета МЗ Врбања Богдан Маријановић је рекао да је од 2000. године у овој МЗ никло неколико нових насеља.

- Углавном се ради о расељеним лицима која су на овај начин хтјела да ријеше стамбено питање. Мало кућа има грађевинску дозволу, али за оне који немају у 90 одсто случајева власници су предали захтјев за легализацију и поступци су у току. Сигуран сам да ће и ових десет одсто то урадити до краја године, јер знају да нема продужења рока - навео је Маријановић.

Предсједник Савјета МЗ Дракулић Илија Ђукић је рекао да да је велики број кућа у овој МЗ легализовано у посљедњих неколико година.

- Не вјерујем да је остало пуно кућа које још немају грађевинску дозволу. То су углавном мјештани слабијег имовинског стања који немају новца да плате накнаде које су тражене - рекао је Ђукић.

Услов

У Одјељењу за просторно уређење су напоменули да је могуће легализовати само објекте који су изграђени или чија је изградња започела до 24. маја 2013. године.

- Легализација представља накнадно издавање локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе за објекте, односно дијелове објеката изграђене без грађевинске дозволе или на којима је приликом грађења одступљено од главног пројекта - навели су у овом одјељењу.

Документа за легализацију

Захтјев за легализацију

Копија катастарског плана са идентификацијом старог и новог премјера

Доказ о власништву (извод из јавне евиденције о непокретностима)

Геодетски снимак објекта

Грађевинску дозволу, ако је она била издата

Градску административну таксу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана