Исплата додатка за туђу његу или протести

Невена Бунић
Исплата додатка за туђу његу или протести

Бањалука - Уколико Министарство здравља и социјалне заштите до 20. фебруара не уплати додатак за туђу његу и помоћ, организоваћемо протесте 23. фебруара испред зграде Владе РС, поручили су из Градског одбора удружења инвалида.

У саопштењу, које је Предсједништво удружења издало, стоји да за јануар није дозначен новац за поменуту накнаду, који обезбјеђују Министарство здравља и социјалне заштите и град Бањалука.

- Посљедњи рок за уплату средстава је 20. фебруар. Граду не замјерамо ништа јер он увијек сакупи свој дио новца и чека на Министарство, да би на крају нама уплатили укупан износ. Министарство здравља и социјалне заштите се неодговорно понаша и кашњења за посљедња два мјесеца нису једини случајеви када смо морали да чекамо. У посљедњих годину често су нам каснили додаци и најава ових протеста је резултат незадовољства које траје већ дуже вријеме - рекао је предсједник Градског одбора удружења инвалида Радован Ристић.

Истиче да је један од циљева протеста одређивање јасног рока, а то је 20. у мјесецу, до када би средства морала да буду уплаћена корисницима додатка за претходни мјесец.

- У нашем удружењу има више од 2.012 чланова и они примају додатак за туђу његу и помоћ, који износи 166 КМ за прву и 83 КМ за другу категорију. То је мали износ, али већина инвалида није у најповољнијој материјалној ситуацији па им овај новац значи много. У понедјељак је уплаћен додатак за децембар, али без обзира на то, одустајања од протеста неће бити уколико до 20. фебруара не буде уплаћен јануарски додатак - казао је Ристић.

Из Министарства здравља и социјалне заштите су саопштили да је Влада Републике Српске уплатила локалним заједницама редовна мјесечна средства за остваривање права на новчану помоћ и права на додатак за помоћ и његу другог лица и то 50 одсто потребних средстава.

- Преосталих 50 одсто средстава обезбиједиће локалне заједнице, које ће наредних дана извршити исплату укупног износа према корисницима. Исплата за јануар очекује се у наредних десет дана - стоји у саопштењу ресорног министарства.

Чланице организације

Градски одбор удружења инвалида града Бањалука броји седам организација које окупљају инвалиде различитих категорија. То су Градска организација слијепих, Удружење параплегичара, Удружење дистрофичара, Удружење глувих и наглувих, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима, Удружење цивилних инвалида и жртава рата и Савез инвалида рада града Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана