Исплаћене све ученичке стипендије

Ј. П.
Исплаћене све ученичке стипендије

Бањалука - Све стипендије за школску 2014/2015. годину, за 1.101 ученика стипендисте града Бањалука су исплаћене, док је за 369 студената, које град стипендира, исплаћена шеста стипендија, а још по двије ће добити у септембру и октобру.

- Овим ће бити завршена исплата свих стипендија. Већ почетком септембра биће расписан конкурс за додјелу стипендија града Бањалука за ученике средњих школа, а за студенте првог циклуса на високошколским установама почетком октобра - рекао је шеф Одсјека за образовање, здравство и социјалну заштиту Миленко Малиновић.

Према његовим ријечима, ученици и студенти моћи ће конкурисати за једну од три врсте стипендија, и то стипендије за успјех у школи односно на студију, стипендије према социјалном статусу и стипендије за дефицитарна занимања.

- За наредну школску 2015/2016. годину дефицитарна занимања за ученике средњих школа су зидар, тесар и обућар. Дефицитарна занимања за струке које се стичу на високошколским установама су дипломирани инжењер електротехнике, одсјек рачунарство и информатика, дипломирани инжењер текстилног инжењерства, одсјек текстилно инжењерство - обућарска технологија и дизајн, као и дипломирани професор математике и информатике - навео је Малиновић.

Нагласио је да је 1,6 милиона марака планирано за стипендије у наредној школској години, те да ће висина стипендија остати иста, осим за дефицитарна занимања за ученике која је са 150 повећана на 160 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана