Инспекција за храну контролисала Мозаик пријатељства: Хигијена у реду, донирани оброци на провјери

Невена Бунић
Инспекција за храну контролисала Мозаик пријатељства: Хигијена у реду, донирани оброци на провјери

Бањалука - Санитарна инспекција утврдила је да подјела хране у Хуманитарној организацији "Мозаик пријатељства" задовољава све прописе у погледу хигијене, али да морају бити набављене и потврде у погледу исправности оброка које донирају поједини грађани, ресторани или организације.

Ово је потврдио предсједник ове хуманитарне организације Мирослав Субашић.

- Провјерени су сви санитарно-хигијенски услови у кухињи у којој се припрема храна, као и њен квалитет, и нису утврђене неправилности. Неко је послао притужбу инспекцији да није добро да дијелимо готове оброке које добијемо. Инспектори су нам објаснили како да узоркујемо и утврдимо исправност те хране. Убудуће ћемо морати остављати по страни узорак сваког оброка који добијемо да би надлежни то контролисали - рекао је Субашић.

Истиче да би била велика штета када би било забрањено служење донираних готових оброка.

- Мислим да су појединци жељели да нас дискредитују, без обзира на то што само желимо да помогнемо онима којима је помоћ најпотребнија. Гријех је бацати храну. У граду постоји низ хуманих организација, ресторана и појединаца који донирају буквално недирнуте и квалитетне оброке и била би велика штета да заврше у контејнеру. Мислим да би требало законски кажњавати бацање хране, као што раде у Француској - објашњава Субашић.

Додаје да је у овом случају наишао и на велику подршку људи у Градској управи.

- Они разумију да ми само желимо да помогнемо и да би се било какво санкционисање обило о леђа сиромашних грађана које помажемо. Све ће се од сада контролисати - казао је Субашић.

"Мозаик пријатељства" помаже сиромашним грађанима подјелом "оброка љубави" једном седмично, као и донираних готових оброка, те подјелом основних животних потрепштина које набављају донираним средствима.

У Црвеном крсту кажу да редовно контролишу храну коју служе, као и кухињу у погледу санитарно-хигијенских услова.

- Све се испитује, од бриса посуђа, кухињских површина и, наравно, спремљене хране. Радници иду на санитарни преглед. Ми не скупљамо готове оброке од грађана, па немамо тих проблема - рекла је секретар Црвеног крста Жељкица Илић.

Потребе

Број захтјева "Мозаику пријатељства" за помоћ из дана у дан је већи.

- Тренутно имамо 525 корисника у јавној кухињи за "оброк љубави", који дијелимо једном седмично. Поред тога, стално организујемо акције као што су прикупљање одјеће и обуће, намјештаја, беби-опреме и других ствари које дијелимо социјално угроженима - казао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана