Ин такси олакшава живот инвалидима у Бањалуци

Весна Поповић
Ин такси олакшава живот инвалидима у Бањалуци

Бањалука - Јавни превоз за инвалидна лица има непроцјењив значај, јер представља бољи квалитет живота. Возила "Ин таксија", која су од јуче у функцији, омогућиће овим лицима да лакше иду у куповину, код љекара, на спортске и културне догађаје.

Рекла је то јуче Милијана Митрић, један од корисника такси превоза за инвалиде, на свечаности у Равногорској улици, одакле је такси комби кренуо на своја свакодневна путовања.

- Возило је у право вријеме стављено у функцију и много ће нам значити пошто долази зима. До сада смо се у колицима борили са хладним временом, кишом и снијегом, а убудуће ће нам све бити лакше - рекла је Митрићева.

Додала је да су и до сада имали превоз преко Удружења дистрофичара, али да једно возило није било довољно да задовољи потребе корисника.

- Удружење се обавезало да ће довозити и одвозити дјецу која иду у школу, тако да је возило било заузето прије почетка наставе и по завршетку наставе. Могли смо га користити у међутермину и били смо лимитирани временом када нам је превоз био доступан. Убудуће ће нам превоз бити много доступнији - рекла је Митрићева.

Одлазећи градоначелник Слободан Гаврановић рекао је да је град издвојио 50.000 КМ за субвенционисање овог превоза.

- Сигуран сам да ће и идуће године бити планиран новац за ове намјене. Превозник ће се договарати о реду вожње са удружењем и корисницима, а превоз ће обављати двократно, од шест ујутру до 12 часова и од 15 до 19 часова. Видјећемо који ће бити степен коришћења ове услуге, након чега може доћи до промјена - додао је Гаврановић.

Извршни директор Удружења дистрофичара регија Бањалука Радован Ристић истакао је да је, поред помоћи у кући и персоналне асистенције, ово једна од најважнијих услуга која некад људима и живот значи.

- Задовољан сам што смо након 12 година успјели системски са градом ријешити овај проблем. Ова услуга биће на располагању 81 кориснику. Ако буде потребе, сигурно је да осим овог једног, може бити ангажовано и више возила - додао је Ристић.

Комби "Ин таксија" је посебно опремљен и има аутоматску рампу за улаз и излаз путника, могућност превожења инвалидних лица без склапања колица, каишеве за причвршћивање, односно безбједносно превожење и ручке за придржавање.

Превозник

Власник фирме "Жак турс" Жарко Ђаковић казао је да за такси превоз тренутно користе једно возило.

- Временом ћемо видјети какве ће бити потребе и ако буде требало ангажоваћемо више возила - рекао је Ђаковић.

Навео је да ће корисници плаћати старт 0,30 КМ, а сваки километар 0,40 КМ. Услугу такси превоза корисници могу добити позивом на број 066/222-995.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана