Имена добија 13 улица

Весна Поповић
Имена добија 13 улица

Бањалука - Скупштини града предложени су називи за 13 улица у насељима Мотике и Петрићевац, а најзанимљивији је приједлог да једна улица на Петрићевцу буде названа по једном од оснивача Републике Српске Николи Кољевићу.

Предложено је да пет улица у истом насељу добије имена по Влади Зељковићу, др Ђорђу Букинцу, Душану Симићу и Стојану Бијелићу, а седам улица у Мотикама би могле да носе називе: Илинданска, Свете Огњене Марије, Брковића пут, Васића пут, Миљевичка, Тодића и Стијаковића и Другог крајишког корпуса.

У Одјељењу за комуналне и стамбене послове и послове саобраћаја "Гласу Српске" су рекли да у прошлој години улице нису добијале нове називе.

- Називи улица недостају још у Мотикама, Павловцу, Чесми, приградском дијелу Петрићевца, Рамићима, Драгочају, Пријаковцима, Јагарама, Дуципољу и Дебељацима. У ужем центру града све улице имају називе. На рјешавању тог проблема радићемо и у будућем периоду - рекли су у овом одјељењу.

Објаснили су да Комисија за припрему приједлога имена насеља, улица и тргова има задатак да разматра иницијативе грађана, органа, организација и институција за давање имена насељима, улицама и трговима на подручју града.

- Свако физичко и правно лице може да поднесе иницијативу за давање назива улици - реклу су у овом одјељењу.

Навели су да је у 2013. години додијељено 80 кућних бројева по захтјеву странака.

- За добијање кућног броја имамо два случаја. Ако се нумеришу објекти у новим улицама, ради се по службеној дужности. Ако се ради о улици која већ има назив, па је изграђен објекат, грађанин се обрати Градској управи са захтјевом, који може да нађе у пријемној канцеларији или на интернет страници града у рубрици сервиси - појаснили су у овом одјељењу.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Чесма Миладин Маличевић је рекао да у том насељу још 13 улица чека назив.

- Један дио улица нису уопште имале називе, а остало су огранци других улица које су се због велике изградње прошириле и сада треба да постану самосталне улице - објаснио је Маличевић.

- Већ смо предали приједлоге за додјелу имена, али тај процес се прилично развукао. Надамо се брзом рјешењу, јер није у питању велика инвестиција - додао је Маличевић.

Статистика

У 2012. години одлукама Скупштине града 29 улица у Пријечанима је добило назив, по осам у Сарачици и Бронзаном Мајдану и четири у Дракулићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана