Име мијењају због селидбе у иностранство

Александра Тодоровић
Име мијењају због селидбе у иностранство

БАЊАЛУКА - Промјена идентитета, односно имена или презимена, право је сваког грађанина загарантовано Законом о личном имену, а од почетка године овакву врсту захтјева Градској управи поднијело је 18 становника.

Потврдили су ово за “Глас Српске” из Градске управе и појаснили да се жене чешће одлучују за промјену презимена, док мушкарци у већини случајева мијењају лично име.

- Највише захтјева се односи на промјену презимена. Најчешћи подносиоци су жене, које након престанка брака желе да врате дјевојачко презиме. Неколико поступака се односи на промјене комплетног личног имена, а подносиоци таквих захтјева су већином мушкарци - казали су из Градске управе.

Додали су да је лани спроведено 59 поступака за промјену личног имена, односно комплетног личног имена, само имена или само презимена.

- Најчешћи разлози за покретање поступка за промјену је враћање презимена након развода брака - саопштили су из Градске управе.

Истакли је да је међу разлозима за промјену имена често једноставнија употреба у иностранству.

- Обично се мијењају имена која имају слова ђ, ћ, ч, ш, јер се теже изговарају у страним језицима. Било је поступака гдје подносиоци, који живе, раде или се школују у иностранству, мијењају име, јер им је компликовано у иностранству, у правном саобраћају користити се личним именом - појаснили су из Градске управе.

Додали су да захтјев за промјену личног имена код малољетника споразумно подносе родитељи дјетета.

- Ако захтјев подноси један родитељ, без сагласности другог, за промјену мора бити дата сагласност органа старатељства. Ако су у питању промјене личног имена за дјецу старију од десет година, неопходна је и њихова сагласност, која се даје пред службеником на записник - рекли су из Градске управе.

Истакли су да грађани имају право да када испуне услове и законске одредбе несметано промијене име и не морају образлагати захтјев, осим уколико је он везан за престанак брака.

Бањалучанин који је промијенио име и презиме казао је за “Глас Српске” да се за овакав корак одлучио јер се бави музиком, има бенд и планира турнеје широм Европе и свијета.

- Желио сам да имам мало другачије, модерније име које ће публици бити звучно. Волим аутентичност и искористио сам ово право да ме људи зову именом којим ја желим - казао је овај младић, који је желио да остане анониман.

Забрана

Право на слободан избор личног имена, односно одређивање или промјену личног имена, неће се одобрити лицу ако је то неопходно ради заштите права и слобода других лица, заштите права јавних и историјских личности, ако предложено лично име не представља лично име према одредбама Закона о личном имену.

- Име неће моћи промијенити они подносиоци уколико предложено лично име представља назив измишљених, анимираних или филмских ликова, псеудоним, монету - казали су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана