Илић: Станивуковић да престане са испадима и извини се грађанима

Срна
Илић: Станивуковић да престане са испадима и извини се грађанима

БАЊАЛУКА - Предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић сматра скандалозним сусрет бањалучког градоначелника Драшка Станивуковића са Кристијаном Шмитом, чиме се, каже, понижавају и обезвређују институције у Српској, те га позива да престане са таквим испадима и да се извини грађанима.

Илић је рекао Срни да званичним пријемом Шмита у Градску управу у својству функције за коју се представља да обавља, градоначелник покушава дати легитимитет човјеку који тај легитимитет није добио кроз званичне међународне институције, како је то дефинисано Дејтонским споразумом.

"Градоначелник мора да схвати да избором на тако важну функцију у већини ситуација мора да заборави политичку припадност, јер је биран да штити интересе грађана и институција и Бањалуке, али и Републике Српске чији је Бањалука главни град, а овим потезом се институције тотално понижавају и обезвређују", нагласио је Илић.

Илић је оцијенио грађани и институције Бањалуке и Републике Српске нису заслужили тако неодговорно понашање било којег појединца који је добио легитимитет да их заступа.

"Немам проблем да градоначелник врши пријеме било којих појединаца у својству грађана ове или било које земље, али је скандалозно и неприхватљиво да врши пријем оних званичника који нису добили правни легитимитет онако како је то прописано међународним уговорима", истакао је Илић.

Он је позвао Станивуковића да престане са таквим испадима, да се извини грађанима Бањалуке и Републике Српске на оваквом потезу, да би сви заједно наставили да штите легитимитет и ауторитет институција Српске јер је само то гарант опстанка на овим просторима у овако тешким и изазовним временима.

"Ако изгубимо ауторитет, а са оваквим поступцима ужурбано идемо ка томе, онда ћемо изгубити идентитет који смо градили годинама и вијековима уназад", закључио је Илић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић састао се данас са њемачким дипломатом Кристијаном Шмитом у згради Градске управе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана