Илић: Помоћ од 500 км радницима четири завода

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА - Радници Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић", Завода за судску медицину Републике Српске, Завода за трансфузијску медицину и Завода за стоматологију Републике Српске добиће једнократну помоћ града Бањалука од 500 КМ ребалансом буџета или буџетом у идућој години, саопштио је предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић.

Илић је подсјетио да скупштинским амандманом подршке здравственим радницима са 500 КМ у граду Бањалуци, који је раније усвојен, нису обухваћена ова четири завода која имају око 400 запослених радника. Након састанка са директорима здравствених установа, Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, те Дома здравља Бањалука, Илић је рекао новинарима да ће ова средства бити исплаћена ребалансом овогодишњег буџета или ће то бити предмет исплате у наредној години, тако да ће радници добити средства за ову и 2022. годину. Илић је рекао да скупштинска већина неће одустати од политика подршке здравственим радницима и здравственом систему града Бањалуке у идућој години.

Он је рекао да ће скупштинска већина и даље иницирати да буду настављени пројекти и започети нови у вези са здравственим системом града Бањалука чиме би се дао допринос у развоју здравствених институција.

Директор УКЦ-а Републике Српске Владо Ђајић изразио је захвалност предсједнику Скупштине града Бањалука и скупштинској већини на пажњи коју су исказали према свим здравственим установама и радницима у Бањалуци.

Он је осудио понашање градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића који је гласао против да се награде здравствени радници и због тужбе коју је поднио Уставном суду Републике Српске да се та помоћ не исплати. Ђајић је рекао да осуђује понашање Станивуковића који је "дошао у неке здравствене установе да се слика, као да је он сада за то да се исплати помоћ здравственим радницима". "Ми ћемо инсистирати да се та помоћ хитно исплати, и не само то, већ и свим породиљама, јер не уважава ни жене које рађају у Бањалуци, а ни малу дјецу", истакао је Ђајић.

Он је рекао да је градоначелник Бањалуке увијек добро дошао да посјети УКЦ Републике Српске, али да није добро дошао да се "слика и кити туђим перјем" да он наводно даје радницима помоћ од 500 КМ. "Нисмо жељели инциденте његовом посјетом, јер велики број здравствених радника огорчен је његовим понашањем и презентовањем да се лоше ради у УКЦ-у, а ми се у УКЦ-у боримо за животе људи", поручио је Ђајић.

Директор Завода за стоматологију Републике Српске Милош Кос изразио је захвалност Илићу и одборницима скупштинске већине града Бањалука да радници ова четири завода нису заборављени.

"Ова помоћ ће за нас бити ријешена у ребалансу буџета за ову годину или у буџету за наредну годину. Градоначелник Бањалуке није планирао да исплати помоћ за нас и због тога се и обратио Уставном суду Републике Српске", појаснио је Кос. Он је рекао да је здравствени систем Бањалуке незамислив без ова четири завода и да је њихова улога у борби против вируса корона од великог значаја.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је новинарима да је Дом здравља Бањалука јуче приступио потписивању уговора за исплату једократне помоћи града Бањалука, те да очекује да средства буду уплаћена током данашњег дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана