Играле и пјевале све генерације Маслеше

Невена Бунић
Играле и пјевале све генерације Маслеше

Бањалука - Публика је била одушевљена нашим традиционалним, 19. по реду цјеловечерњим концертом "Генерације у игри и пјесми", а сала Народног позоришта Републике Српске била је премала да прими све љубитеље фолклора и поштоваоце Ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша".

Изјавио је ово директор ансамбла Немања Кнежевић.

Према његовим ријечима, на концерту су се представиле све генерације ансамбла, од оних најмлађих из школице фолклора па до ветерана.

- Играли смо 90 минута. Позоришна сала је била препуна, људи су стајали са стране све вријеме концерта. Наступило је 175 чланова који су извели староградске, крајишке, влашке, шопске и игре из Србије, Македоније, Поткозарја, Гламоча и са Озрена - рекао је Кнежевић.

Истакао је да сви чланови ансамбла вриједно тренирају и да имају велики репертоар игара.

- Током цијеле године сви наши узрасти озбиљно раде и усавршавају сваки покрет. Имамо шест узрасних група -школицу фолклора, млађу и старију дјечију групу, омладински "Б" ансамбл, извођачки или "А" ансамбл, као и ветеране. Трудимо се да све игре вјеродостојно представимо и у ношњама. Имамо више од 60 кореографија на репертоару које се изводе у зависности од потребе. У сваком моменту њих 30 активно играмо - казао је Кнежевић.

Чланови "Маслеше" дужи низ година наступају на међународним и регионалним смотрама фолклора.

- Једна од награда коју смо освојили је она на Међународном фестивалу фолклора "Пијерија фест 2016" у граду Неи Пори у Грчкој. Мада, морам да кажем да већина смотри фолклора, било регионалних, било међународних нема такмичарски карактер, већ се оне организују ради окупљања различитих фолклорних друштава код народа - рекао је Кнежевић.

У овој години "Маслешу" очекују бројни наступи и гостовања. Тако оне најмлађе у мају очекује дјечији фестивал  "Дјеца су војска најјача", а оне старије у јуну путовање на фестивале фолклора у Пољској и Грчкој.

Историјат

Ансамбл народних игара и пјесама "Веселин Маслеша" основан је 1948. године. Тренутно броји 326 чланова. Ансамбл је добитник бројних градских, републичких и савезних признања. Носилац је Ордена заслуга за народ са сребрном звијездом из 1973. године и Ордена Његоша првог реда из 1998. године. Највеће међународно признање "Ајасон Ор - златни плесач", које додјељује Свјетска асоцијација фолклориста у саставу УНЕСКО-а, добили су најмлађи чланови 1980. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана