Играју представу да би платили другарима екскурзију

Александар Стојановић
Играју представу да би платили другарима екскурзију

БАЊАЛУКА - Да другарска солидарност и хуманост младих нема границе, најбољи доказ су ученици трећег разреда Медицинске школе који у четвртак од 19 часова у Дому омладине организују представу како би прикупили новац за своје другаре из разреда који нису у могућности да плате матурску екскурзију.

Познато је да су матурске екскурзије незаборавно искуство за све ученике, али посљедњих година оне су све већи финансијски терет за кућне буџете и нису ријетке акције у којима другари међусобно скупљају новац или се обраћају одређеним фирмама, али ученици III5 разреда ове школе отишли су корак даље и одлучили да својим знањем и радом тај новац за своје другаре зараде.

Ученица овог одјељења Николина Ерак казала је да су представу "Савремено или традиционално - питање је сад", коју су режирали заједно са професорицом српског језика Милицом Пашић, већ играли у децембру, а да су овај пут одлучили да има хуманитарни карактер па да скупе новац за двоје својих другара.

- Пошто је цијена екскурзије за једну особу 620 КМ, потребно је да прикупимо 1.240 КМ. За нашу представу нисмо одредили цијену карте, јер ће сви који дођу моћи донирати колико желе. Надамо се да ћемо прикупити довољно средстава за обоје. Ако бисмо скупили и више новца, то бисмо донирали за ученике из неког другог одјељења - казала је Еракова.

Ученици су у ову представу уложили много труда, а како истичу, публика ће имати шта да види.

- Кроз овај комад желимо да прикажемо "сукоб" модерних и традиционалних схватања, а обрадили смо теме као што су језик, национални идентитет, култура, вјера, књижевност и друге. Када смо први пут одиграли представу, реакције публике су биле сјајне и надамо се да ће одзив бити као и прошли пут, те да ће публика изаћи задовољна виђеним - рекла је Еракова.

Додала је да им није циљ да промовишу свој хумани гест или саму представу, већ искључиво да прикупе поменута средства.

- Зато овим путем позивамо све грађане да дођу на представу и донирају онолико колико су у могућности, јер свака помоћ је добродошла како наши другари не би остали ускраћени за ово, за све ученике незаборавно искуство - закључила је Еракова.

 

Позитивни коментари

Представа коју су режирали ученици III5 Медицинске школе наишла је на позитивне критике и подршку Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета", али и професора Милорада Телебака, Луке Кецмана, те педагога и директора школе.

- Та подршка нам је много значила, јер је то била потврда да је наш рад и труд примијећен и цијењен - рекла је ученица Николина Ерак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана