Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Опозиција поново покушава да превари грађане

Дарко Момић
Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке: Опозиција поново покушава да превари грађане

Опозиција сталним протестима жели да генерише исту ситуацију као и прошле године и да Бањалуку држи у стању сталних протеста и тиме прави увод у изборе. То је исцрпљивање грађана и покушај стварања нервозе, који је и у доброј мјери угрожавање функционисања града.

Изјавио је то градоначелник Игор Радојичић у интервјуу за “Глас Српске”.

- Ако имате константне протесте и заузимање одређених дијелова града, онда ту не можете имати ни културне, ни спортске, ни забавне, ни туристичке догађаје - каже Радојичић.

ГЛАС: Опозиција је прије седам дана организовала протесте у парку “Младен Стојановић”, који су најављени и за вечерас на истом мјесту. Како оцјењујете те протесте и захтјеве опозиције, од којих је један да се Ви огласите и изнесете став о дешавањима испред храма Христа Спаситеља и у “паркићу”?

РАДОЈИЧИЋ: Што се тиче протеста, јасно је да је ријеч о раној кандидатури и почетку прилично агресивне предизборне кампање. Град се покушава поново држати под сталним притиском, протестима и блокадама и на тај начин се покушавају копирати прошлогодишњи догађаји, када је један дио посланика преварио Бањалучане и узео 20.000 гласова на трагедији једне породице. Сад се мијења тема и на истој матрици покушавају Бањалучане поново преварити и узети 40.000 гласова за локалне изборе. Што се тиче захтјева, као градоначелник сам свакодневно присутан у медијима и у јавности и могу се пронаћи десетине изјава у вези са протестима у граду и много још тога. Друга је ствар да ли се некоме свиђа то што говорим. А када је ријеч о овогодишњим окупљањима, Уставом је загарантована и мора бити омогућена слобода јавног окупљања и слобода мишљења. Али и они који одобравају и они који организују окупљања морају поштовати законе који прописују како се та окупљања врше. Ако сви то поштују, онда нема проблема и има простора и за оне који протестују и за оне који се веселе или организују било какве друге скупове у граду. Ако било ко искочи изван оквира закона, онда настају и безбједносни и политички и сви остали проблеми. При томе слике које иду из града, мислим и на оне када су биле интервенције полиције, требало би да буду много одмјереније и умјереније.

ГЛАС: Али зашто је дата дозвола за концерт Лепе Брене на Тргу Крајине, али не и за мирне протесте грађана?

РАДОЈИЧИЋ: Када је ријеч о дозволама за јавне скупове, то је питање за МУП. Наша надлежност су дозволе за заузимање јавних површина онда када је ријеч о одобреним јавним скуповима или другим активностима. Прошле седмице је “Рестарт Српска” тражио дозволу за штанд на Тргу Крајине, а административним послом је од тога направљен проблем.

ГЛАС: Можете ли бити прецизнији?

РАДОЈИЧИЋ: Одјељење надлежно за издавање дозвола утврдило је да је већ издало дозволе неком другом и да не може тај дан дати и “Рестарту”, али може неки други дан. Мислим да у одјељењу нису имали довољно политичког такта и да је требало да дају дозволу “Рестарту”, али административно није направљена никаква грешка, јер је предложен други термин, али то није одговарало “Рестарту” и они су од тога направили политичку причу. Међутим, није згодно ни од градских службеника тражити да имају политичког такта, јер то отвора другу врсту проблема.

ГЛАС: Афера “Пирален” узнемирила је јавност. Како ће бити ријешен тај проблем и како је уопште могуће да се деси тако нешто?

РАДОЈИЧИЋ: То је веома комплексна тема која се тек налази пред нама. Први узорци су показали висока загађења пираленом и покренула се права лавина реаговања и питања. Ми смо путем инспекцијског надзора ушли у контролу ширег простора “Инцела”, узете су десетине узорака тла и воде и резултате очекујемо у току мјесеца. У припреми је план активности који би требало да превенира да се такве ситуације више не понове, да буде процијењено како треба санирати терен и речено шта се може урадити са загађеним тлом. План подразумијева и константна мјерења и узорковања, као и један широк и обиман програм бесплатне превентивне здравствене заштите, а наравно да ћемо инсистирати и на томе да буде утврђено ко је крив за аферу “Пирален”.

ГЛАС: “Еко топлане” су пројекат који сте стално истицали и чињеница је да је протекле сезоне гријање било боље. Међутим, сада је кубик дрва 80 КМ, са тенденцијом да ће пред зиму скочити и на 110 КМ, тако да испада да ће цијену бољег гријања станова платити мјештани Лауша, Петрићевца, Паприковца и приградских насеља, који никада нису користили услуге топлане?

РАДОЈИЧИЋ: Не бих се сложио. “Еко топлане” су велики потрошач, али оне нису утицале на пораст цијене огрева, јер на тржиштима која немају везе са Бањалуком, од Бијељине, па надаље, расте цијена дрвета. Градња нове топлане је наш највећи и најзначајнији пројекат, јер је заиста недостајало само мало да град остане без гријања и онда би била катастрофа.

ГЛАС: Стикери су подијелили јавност, и то онај 7/1, који је дио популације прогласио за сексистички и мизогин?

РАДОЈИЧИЋ: Ми смо стикерима добили ефекте које смо хтјели, а то је да Бањалука има додатну видљивост, јер су друштвене мреже и мобилне апликације нешто што сви користе, а та контроверзна расправа је изазвала још већу видљивост. О том једном стикеру су подијељена мишљења, али идеја и намјера Градске управе није била увредљива, већ визуелизација једне урбане легенде, за коју сви знамо и за коју и гости чују прије него за Кастел или криви сат, али свакако ћемо уважити и другачије ставове.

ГЛАС: Који досадашњи пројекат бисте издвојили и шта ће бити реализовано до локалних избора наредне године?

РАДОЈИЧИЋ: Рекао сам већ да је топлана најзначајнији, а највише видљив је нови мост на мјесту некадашњег “Зеленог моста”. Кружни токови су постали својеврстан хит у овом мандату, а велика интересовања су побудила дјечја игралишта, која су рађена са друштвено одговорним компанијама.

ГЛАС: Планови?

РАДОЈИЧИЋ: Поред пет мостова за четири године планирамо још неколико кружних токова, низ саобраћајница, урбанистичко преуређење центра града, завршетак вртића у Лазареву, на Петрићевцу, Старчевици и у Дому “Рада Врањешевић” и реконструкцију “Јежеве кућице”, затим неколико домова у сеоским подручјима, као и много улагања у водоводну и канализациону мрежу, па би Јагаре, Чесма, поткозарска села, плато Мањаче, Бронзани Мајдан, Пискавица, Славићка и Радосавска требало да добију воду, а крај школа на Лаушу и Старчевици планиране су двије дворане.

Кандидатура

ГЛАС: Хоћете ли се поново кандидовати за градоначелника?

РАДОЈИЧИЋ: Вјероватно!

ГЛАС: Несумњиво је да постоји скупштинска већина, али које странке и који одборници је тренутно сачињавају?

РАДОЈИЧИЋ: Партнери у коалицији су СНСД, ДНС, СП, ДЕМОС, УС, Полиграф и представник националних мањина. За сваку сједницу Скупштине имамо разговор о свакој тачки дневног реда и то функционише без великих потешкоћа, а кад је ријеч о одборницима, то није баш тако лако пратити, јер су премјештања одборника изазивала потешкоће, али коалиција добро функционише.

 

Кружни ток на Лаушу

ГЛАС: Кружни ток код ресторана “Сирано” убрзао је и проток саобраћаја на Лаушу, али само пар дана након што је пуштен у рад обилне падавине су изазвале праву поплаву на том кружном току. Како и зашто се то десило?

РАДОЈИЧИЋ: Поклопиле су се двије ствари. Једна је права временска непогода, а друга је што Лауш у Карађорђевој улици одавно има с тим проблеме, јер профил канализационих цијеви не може да поднесе огромне падавине. Предвиђено је око 500.000 КМ за реконструкцију канализације на Лаушу, али стално су падали тендери и сад се понављају. Због климатских промјена које изазивају несвакидашње непогоде имали смо много проблема и у бројним приградским мјесним заједницама, али тамо нема локалних “Инстаграм” звијезда да све снимају телефоном.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана