Игор Радојичић: Домаћински смо пословали - радимо пуном паром VIDEO

ELTA TV
Игор Радојичић: Домаћински смо пословали - радимо пуном паром VIDEO

Бањалука - Домаћинским пословањем, остварили смо суфицит од девет милиона марака.

 То говори да је ова градска администрација, и поред низа капиталних пројеката чија реализација тек треба почети или је већ  у току, радила веома добро. Рекао је ово гостујући у 200. издању емисије Бањалучка хроника ЕЛТА телевизије, градоначелник Игор Радојичић

 "Очекујем већ да на априлској сједници Скупштине града идемо са нацртом  ребаланса буџета, што би омогућило да крајем маја или почетком јуна мјесеца, усвојимо приједлог ребаланса и у том случају, оквир буџета би, према преелиминарној процјени, требао да нарасте за неких 18 до 19 милиона КМ. Сва та средства, цијели тај додатни износ би ишао у пројекте и у изградњу града, по различитим основама", истиче градоначелник.

Он је нагласио да је видљиво да се ових дана много ради у граду на Врбасу. Највише на саобраћајној  инфраструктури, од пројакта источног транзита до изградње кружне раскрснице на Ребровцу. Списак је изузетно дугачак, напомиње Радојичић.

"Мало се и преплашим кад видим шта смо испланирали. Емисијом обвезница планирано је пет крупних пројеката. Први је нови мост на локацији Зеленог моста, након тога иде и почетак Улице Краља Александра Карађорђевића, од Жутих зграда па до паркинга Павловић турса, затим, спајање источног транзита, те наставак пројекта Црно врело. На крају, спортска дворана на локацији бившег Шопинг центра. То је тих пет крупних пројеката, али и мноштво других који се тичу школа, саобраћаја, друштвених домова", додаје градоначелник Радојичић.

Ипак, постоји,  каже бојазан да би све ове пројекте које град планира да спроведе у текућој години, могли успорити неријешени имовинско-правни односи, изразивши наду да ће ипак у будућем периоду у РУГИПП-у бити ажурни и сусретљиви. Он се и овим путем дотакао и бројних спорова које град води на заштити своје имовине и свог земљишта.

"Ту имамо доста проблема, са којима се боримо. И у овом тренутку води се десетак спорова, с циљем  очувања градске имовине.  Сјетимо се само случаја Агропромет, и земљишта од Мањаче до Лауша и Верића... Водимо битку и за земљиште Пољопривредне школе, за Наш дом, за Грађу, за разне друге локације у граду ", закључује Радојичић.

Оно што је изузетно актуелно ових дана јесте и нови изглед ужег центра града Бањалука. Строги центар, полако, али сигурно, поприма нови изглед, рекао је први човјек града.

"На вертикалу која је настала у вријеме бана Тисе Милосављевића, радимо нову окосницу, која иде са Старе аутобуске станице, гдје би требало да имамо један споменик из првог свјетског рат,  највјероватније војводи Степи Степановићу,  и вертикалне гараже, да купимо све паркинге са цесте, да склањамо возила и самим тим добијамо више простора за пјешаке и бициклисте, даље, преко паркинга испред Музеја савремене умјетности, који треба да постане Трг, преко Храма у центру града  и споменика Бана Милосављевића,преко будуећег  трга или парка  до споменика борцима из одбрамбено-отаџбинског рата, на локацији на којој се сада раде подземне гараже. 

Урбани центар града тиме добија једну потпуно нову димензију. То је велики, вишегодишњи посао, започет реконструкцијом паркића прошле године", истиче Радојичић.

Градоначелник Бањалуке додаје да је ријеч о пројекту који ће засигурно обиљежити вријеме које је пред нама, док је пројекат изградње Еко Топлане – пројекат који је, чини се, обиљежио прву годину мандата опве Градске управе.

"Проблема је било јако пуно – имовинских, техничких, правних...Углавном сам задовољан. Ми би смо жељели да је Топлана била у функцији за Нову годину, али није било могуће. Наредна грејна сезоне је у ствари прва тест сезона рада нове Топлане. Стара Топлана није могла, са својим дуговима више функционисати. Замјенили смо сада мазут - дрветом. Потрошачи би требали да имају стабилно гријање, а наредних година да се улаже у вреловодну мрежу. Да смо остали са старом Топланом, град би остао без гријања. То се једног дана морало пресјећи.", категоричан је Радојичић.

Пројекат који је од изузетног значаја за ову Градску управу - јесте пројекат Црно врело. Према прогнозама, прва фаза радова требало би да буде завршена овог љета, када би мјештани Первана и Голеша требали добити воду.

"Поред тога, радићемо у Кадијиној води, имамо три пројекта у Рекавицама, у Чокорским пољима, а мој оптимистички план је да ове године уђемо и у Чесму 4. Разговарамо са Европском банком за обнову и развој, о једном већем кредитном задужењу од 10. милиона  еура, максимално, јер је још неколико зона на подручју Мањаче, Кањона, поткозарских села, као и на подручју града, и гдје треба да се ради на рјешавању проблема водоснабдјевања."

Ових дана, Бањалука је уздрмана немилим догађајима. Грађани се па се питају да ли су безбједни. Први човјек града је категоричан. 

"Јасно је да је јавност узнемирена са страдањем Давид Драгичевића. Сигурно је да су сви грађани, поготово родитељи – јако узнемирени. Примарно, треба дати полицији, и истражним органима, стручњацима, да потпуно истраће шта се десило.  Жалосно је само што се неке ствари политизују. Ипак, и поред свега, сви показатељи говоре да је Бањалука међу безбједнијим градовима. На жалост, тачно је и то да се дрога уселила поприлично на наше улице и ту су потребне интензивније акције. Али, генерално, град је и даље веома безбједан." каже Радојичић. 

Говорећи о развоју Пословне зони Рамићи и формирања  Пословне зона код Јелшинграда, бањалучки градоначелник је нагласио да је циљ ове градске администрације  да се кроз понуду индустријских зона привуку инвеститори.

"Око Дана града очекујем да се у Бронзаном Мајдану отвори нови погон за производњу обуће. Водимо доста разговора са заинтересованим партнерима у Пословној зони у Рамићима, гдје би жељели до краја године да продамо све честице и да на свакој добијемо нови привредни субјект  или инвеститоре. Највећи залогај је велика хала. Већина осталих честица је продата. Ушли смо у пројектовање нове индустријске зоне "Јелшинград".

На око 54.000 квадрата новог земљишта планирано је за индустијске намјене, гдје би на двије локације, којима Град управља, биле понуђене нове честице за индустријске сврхе. Након тога, ишли бисмо даље у нове индустријске зоне" додаје Радојичић.

Гостујући у програму ЕЛТА телелвизије, Радојичић се осврнуо и на пројекте реализоване са друштвено-одговорним компанијама на изградњи дјечјих игралишта, те на планове изградње вртића у граду.

"Вртиће градимо на четири локације. Када говиримо о Основним школама, највећи пројекат ће бити доградња нових учионица у ОШ "Бранко Радичевић" на Старчевици, гдје ће бити дограђено око десетак учионица, надам се до почетка идуће школске године. Радимо и замјену комплентне столарије Електро школе, а надам се да ћемо ребалансом буџета ући и у Техничку школу, гдје један дио прокишњава. Потребе су заиста огромне", истиче Радојичић.

Говорећи о улагањима у области културе, Радојичић је посебно истакао пројекат санације Банског  двора, за који ће Влада Српске издвојити близу 2,5 милиона марака, затим изградњу друштвених домова у Дебељацима, Драгочају, Љубачеву, Крминама и Верићима, те пројекат Европска пријестоница културе. Бањалучки градоначелник нагласио је и значај системског улагања у спортску базу, те издвајања за спортску инфраструктуру.  

"Ради се неколико теретана у природи. Стартовали смо и са бике схарингом. На четири локације имамо бицикле за изнајмљивање, што ће пратити и изградњу нових бициклистичких стаза. Други аспект је спорт у школам. Радимо и са пројектом – спорта у предшколским установама", каже Радојичић.

Оно што ће засигурно обрадовати све рекреативце јесте да то ће  Бањ брдо остати зона без аутомобила. За све оне који, из разних разлога не могу отићи пјешице на најпознатије бањалучко излетиште, биће обезбијеђен туристички возић, док ће рекреативци ускоро добити још неколико рекреативних зона, закључио је бањалучки градоначелник Игор Радојичић, гостујући у програму ЕЛТА ТВ,  наводећи да би лично волио да се поједини градски пројекти много брже реализују него што је то до сада био случај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана