Хуманитарна акција “Мозаика пријатељства” траје до краја октобра: Планирају да прикупе 30.000 хљебова

Маја Станојевић
Хуманитарна акција “Мозаика пријатељства” траје до краја октобра: Планирају да прикупе 30.000 хљебова

БАЊАЛУКА Хуманитарни број 1416 активан је до краја октобра, а путем њега може да се донира једна марка за рад јавне кухиње “Оброк љубави”, коју у Обилићеву води Хуманитарна организација “Мозаик пријатељства”.

Предсједник “Мозаика пријатељства” Мирослав Субашић казао је за “Глас Српске” да је овај број до сада позван више од 6.000 пута. Он апелује на све људе добре воље да што више пута позову 1416 и на тај начин помогну социјално угрожене суграђане.

- Циљ “Мозаика пријатељства” је да у овој хуманитарној акцији прикупимо 30.000 хљебова. На овај начин намјеравамо да помогнемо најугроженијима и људима у стању социјалне потребе - рекао је Субашић.

Он је додао да су покренули овај хуманитарни број због изузетно велике потрошње намирница за спремање оброка у јавној кухињи “Оброк љубави”.

- Сваког радног дана приправљамо оброке за 500 људи, док нас викендом посјети и до хиљаду корисника. То све изискује огромне количине хљеба, између 250 и 300 векни на дан, па нам је највећи проблем недостатак те основне животне намирнице. На покретање ове акције одлучили смо се јер све чешће, због тренутно тешке ситуације, људе морамо вратити са шалтера без корице хљеба - рекао је Субашић.

Додао је да им свакодневно требају и намирнице попут бијелог и црвеног лука, купуса, риже, макарона, мркве, першуна и пилетине.

- Некада је наша организација припремала и пакете за кориснике. Сада планирамо да прикупљени новац у највећој мјери утрошимо за куповину хране јер нам је то примарни циљ, нахранити гладне - изјавио је Субашић.

Он је нагласио да се сви у овој хуманитарној организацији свакодневно труде да сви гладни добију неопходан и топао оброк.

- За један оброк потребно је око 50 килограма пасуља, 150 килограма кромпира, 150 килограма купуса, по 50 килограма риже и макарона, те око 20 килограма црвеног лука и десет мркве. Најскупља ставка је месо, а ове намирнице нам дневно треба око 25 килограма - нагласио је Субашић.

Додао је да су недавно организовали и подјелу гардеробе, детерџента за прање веша, појединих намирница за спремање зимнице и хљеба.

- Недавно су нас посјетиле и екипе Центра за ментално здравље из бањалучког Дома здравља. Социјална радница и психолог подијелиле су савјете нашим корисницима о лакшем превазилажењу корона кризе, те проблема насталих као посљедице стреса. Организовали су и мјерење шећера у крви и крвног притиска - рекао је Субашић и захвалио граду и Центру за социјални рад за помоћ у овим активностима.

 “Бакин кутак”

Мирослав Субашић је нагласио да је “Бакин кутак” пројекат који има за циљ да сиромашнијим суграђанима омогући да квалитетно проводе слободно вријеме.

- У “Бакином кутку” имамо радионице, редовне физичке активности, те дружење уз топле напитке, сендвиче и кексе - додао је Субашић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана