Хуманисти пуне “јавни казан”: Мисија Роберта Дацешина наишла на велику подршку грађана

Јасмина Салопек
Хуманисти пуне “јавни казан”: Мисија Роберта Дацешина наишла на велику подршку грађана

БАЊАЛУКА - Удружење грађана “Мозаик пријатељства” годинама кубури са недостатком основних животних потрепштина, али и новца којим би могли помоћи корисницима њихових услуга, због чега им је свака подршка добродошла.

Захваљујући добрим људима ово удружење успијева свакодневно да припреми на стотине оброка, па им је тако претходних дана даровано брашно, риба и друге намирнице.

У борби за боље сутра корисника јавне кухиње при “Мозаику пријатељства”, Бањалучанин Роберт Дацешин је почео занимљиву хуману мисију коју су подржали бројни грађани. Он је одлучио да своју љубав према путовањима “уновчи” на најљепши начин, те је тако пјешице кренуо на 670 километара дуг пут од Лисабона до Сантијага де Компостеле.

Како је рекао за “Глас Српске” своје путовање хтио је да искористи за нешто више и да тако помогне некоме коме је та помоћ заиста потребна. Како каже, дуго је размишљао коме би уплатио новац који скупи од путовања.

- Сјетио сам се Удружења грађана “Мозаик пријатељства”, хуманитарне организације која већ дуги низ година ради дивне ствари. Некада нисмо свјесни колико људи нема оне најосновније ствари у животу. Стога сам хтио да се новац донира баш људима у овом удружењу и да помогнемо њихов рад - појаснио је Дацешин.

Акцију је назвао “Један километар - два оброка” те свако, ко жели, може да уплати девет евра и да купи један километар његове стазе.

Предсједник Удружења “Мозаик пријатељства” Мирослав Субашић рекао је да ће им ова помоћ добро доћи и да ће тако моћи да обезбиједе потребну храну и остале потрепштине.

- Част нам је да се Роберт одлучио на овај потез. Он је на тај начин показао колико је спреман да учини за свој град, тачније за народ који се свакодневно храни у нашој кухињи - рекао је Субашић додајући да из мјесеца у мјесец број корисника расте.

Дацешин је на свом “Фејсбук” профилу прије неколико дана објавио да првих десет километара он плаћа, а до сада је, како је рекао, уплаћено око 3.000 КМ, а циљ му је да пређе све километре, те да скупи 10.000 КМ.

- Захвалан сам свим људима који су издвојили, прије свога вријеме, а затим и новац да подрже моју акцију, али и рад “Мозаика пријатељства” и њихове кухиње “Оброк љубави” - навео је Дацешин.

Удружење

Удружење грађана “Мозаик пријатељства” настало је 2004. године са јасним циљем - нахранити гладне и помоћи људима којима је најпотребније. Од тада постоји и њихова јавна кухиња.

У кухињи “Оброк љубави” се свакодневно припремају оброци, а у њиховој евиденцији је тренутно око 1.300 особа. Сваким радним даном се припреми и подијели преко 700 оброка, а викендом је тај број порција и преко 1.200.

Иако су прије двије године почели са изградњом социјалног предузећа у Рамићима, због тренутне кризе која је погодила већину грађана и даље кубуре са овим пројектом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана