Хитна поправка семафора на Малти или санкције

Весна Поповић
Хитна поправка семафора на Малти или санкције

Бањалука - Мијењање дијела инсталација није дало жељене резултате, семафори на Малти ни јуче нису функционисали, а реакција града је ултиматум "Телефонији Видаковић" да до данас отклони квар или ће се суочити са санкцијама.

Потврдио је то начелник Одјељење за комуналне и стамбене и послове саобраћаја Зоран Новаковић, који је јуче био на раскрсници након новог, другог по реду, судара, који се у посљедња два дана догодио због тога што семафори нису радили.

- Ако за 24 часа не поправе семафоре, предузећемо мјере - рекао је Новаковић.

Иако није желио да прецизира које су могуће санкције против извођача радова, није искључена могућност да са добојском фирмом буде раскинут уговор о одржавању семафора на подручју града Бањалука.

- У сриједу су радници "Телефонији Видаковић" промијенили дио инсталација за које су мислили да су узрок квара, али семафори поново нису били у функцији. То показује да није само проблем вода која је продирала у инсталације већ да кварова има и на другим мјестима, али нико више не зна о чему је ријеч - казао је Новаковић.

Додао је да ће контактирати са Центром јавне безбједности Бањалука и тражити од њих да обрате већу пажњу на раскрснице.

Од протекле суботе семафори на Малти само су повремено били у функцији. У посљедњих неколико дана догодиле су се двије саобраћајне несреће на овој прометној раскрсници.

Када су се у уторак сударили градски аутобус и путнички аутомобил, дошло је до колапса, а колона возила је била дугачка неколико стотина метара. Слична ситуација је била и јуче када су се око поднева сударили "голф 3" и комби "фолксваген транспортер". На срећу, није било повријеђених.

Проблеми са радом семафора на раскрсници Булевара српске војске и улице Триве Амелице те улица Др Младен Стојановић и Триве Амелице трају од љетос и отклањани су неколико пута. Сви досадашњи покушаји фирме "Телефонија Видаковић", која је задужена за одржавање семафора, остали су безуспјешни. Како су раније објаснили, кварове су проузроковали пужеви, а сада је вода продрла у застарјеле инсталације, што је довело до кратког споја, од којег су прегорјели каблови.

- Од суботе константно радимо на тој локацији и поправили смо седам кварова. Мислим да ћемо у року који само добили од града успјети трајно да ријешимо тај проблем - казао је Видаковић.

Полиција

Из Центра јавне безбједности Бањалука раније је најављено да ће саобраћајна полиција, у складу са указаним потребама, регулисати саобраћај на Малти.

- На раскрсницама постоји сигнализација која регулише саобраћај и возачи су дужни да је поштују када семафори не раде. Службеници Полицијске станице за безбједност саобраћаја ће у складу са указаним потребама интервентно регулисати саобраћај - рекли су у ЦЈБ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана