Гужва у шеснаестерцу: У Бањалуци све опозиционе странке најављују кандидате

Огњен Тешић
Гужва у шеснаестерцу: У Бањалуци све опозиционе странке најављују кандидате

Иако се очекивало да ће ствари међу опозиционим партијама у Бањалуци бити јасније након јучерашњег састанка делегација СДС-а и ПДП-а, ситуација се само додатно усложнила јер у овом тренутку све странке које чине блок супростављен већини предвођеној СНСД-ом најављују могућност истицања властитих кандидатура.

Актуелни градоначелник Драшко Станивуковић борбу за други мандат најавио је још прошле године и, подржан руководством матичног ПДП-а, не показује ни минимум простора да се та одлука промијени. Његова некадашња блиска сарадница Јелена Тривић, сада предсједница Народног фронта, отклонила је недавно дилеме те јавно саопштила да је и више него извјесно како ће и она ући у изборну трку. Док је, са једне стране, оптужила првог човјека града на Врбасу да је прикривени СНСД-ов кандидат, са друге је затражила подршку СДС-а и Покрета За правду и ред.

Лидер поменутог покрета Небојша Вукановић изнио је идентичне ставове као Тривићева када је ријеч о Станивуковићу, али и изигнорисао њен позив за подршку. На изненађење многих, предложио je да ПДП-ов Игор Црнадак буде кандидат око кога ће се окупити све опозиционе странке. Сам Црнадак се након неколико дана захвалио Вукановићу за, како је рекао, лијепе ријечи које му је упутио и навео да очекује да ће ускоро доћи на ред и разговор о именима кандидата.

И највећа опозициона странка у Српској, али не и у њеном највећем граду, СДС, тихо је најавила крајем прошле године, свог кандидата, без прецизирања имена. Исто је поновољено и након састанка са ПДП-ом иако се очекивало да ће доћи до договора да странка коју води Милан Миличевић подржи кандидата ПДП-а, партије која је прва по снази у бањалучком опозиционом блоку.

- Нисам говорио случајно у претходном периоду, а о томе се говорило и на састанку Градског одбора у Бањалуци, да СДС озбиљно размишља да имамо свог кандидата. Многи су разлози за то - рекао је након поменутог састанка предсједник СДС-а Милан Миличевић те напоменуо да Предсједништво странке неће саботирати оно што одлуче градски или општински одбори када су у питању кандидатуре.

Недуго након састанка у јавност је иступио и Вукановић и поручио како његов покрет, који је трећи по снази у граду на Врбасу, размишља о кандидовању нестраначке личности на позицију градоначелника Бањалуке.

- Имамо довољно снаге за то. Наш утицај и углед у Бањалуци је велики. Имали смо скоро осам одсто подршке на првим изборима и не искључује се могућност да ми нађемо кандидата који не би био само кандидат Листе за правду и ред него личност која би могла да добије ширу подршку – рекао је Вукановић.

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак каже за „Глас Српске“ да га не изненађују учестале најаве кандидатура бројних политичких субјеката те да су оне очекиване у овој фази припрема за изборе.

A person standing in front of microphonesDescription automatically generated

- Ипак вјерујем да ћемо наћи договор за Бањалуку, заснован на три принципа - да опозиција има само једног кандидата, да тај кандидат наступа на јасној платформи на којој је опозиција побиједила посљедња три пута у поменутом граду и да ничија сујета или лични интерес не смије бити изнад заједничког циља, коначног склањања СНСД са власти. Очекујем наставак разговора и унутар ПДП-а и међу опозицијом, јер имамо велики дуг према народу у Бањалуци, који хоће чисте односе и не жели сарадњу са режимом – рекао је за наш портал Црнадак.

Политички аналитичар Велизар Антић за "Глас Српске" каже да, како сада ствари стоје, опозиција у Бањалуци, ипак, неће имати једног кандидата.

- Кандидатуру је најавио градоначелник Станивуковић, а да прије тога није обавио консултације са осталим опозиционим партијама. Нешто слично је урадио и за прошле изборе када се сам кандидовао годину дана прије њих и на тај начин пред свршен чин довео остале опозиционе партије. Док су га прошли пут сви подржали, овог пута не вјерујем да ће добити подршку. Јелена Тривић и њен Народни фронт су јасно рекли да ће подржати једног опозиционог кандидата али да њихову подршку не може добити Станивуковић. Сличан став је заузео и Вукановић – каже наш саговорник.

Када је ријеч о СДС-у, Антић каже да је до сада поменута партија подржавала кандидате других странака и због тога трпила губитак подршке својих бирача.

- Због тога је логично да овог пута, уколико опозиција не буде имала једног кандидата, и они имају свог. Тако да све говори да ће опозиција имати минимум два или више кандидата. Ова ситуација одговара владајућој коалицији за коју вјерујем да ће се усагласити око једног имена. Не вјерујем да у том блоку било ко има снаге да се супротстави СНСД-у и да не подржи њиховог кандидата. У тој позицији велике шансе да освоји мјесто градоначелника ће имати СНСД и њихов кандидат – истиче наш саговорник.

Међутим, додаје он, иако то на први поглед може изгледати као велики губитак опозиције у Српској, то, према ријечима Антића, може да произведе и нешто позитивно по њих.

- Много је боље да у опозицији остану јасни и чисти рачуни без закулисних радњи како би са такве позиције наступили на Општим изборима 2026. године него прављење трулих компромиса које сама база бирача не би подржала. Дакле, чак и ако опозиција буде имала више кандидата и изгуби мјесто градоначелника то неће бити велики губитак уколико односи унутар опозиционог блока остану чисти и јасни – закључио је наш саговорник.

У владајућем блоку тихују

Са друге стране, блок партија које имају скупштинску већину у Бањалуци не изјашњавају се о предстојећим изборима и потенцијалним кандидатима. Претпоставља се да ће странке усагласити једног кандидата и да ће он бити из СНСД-а.

Највећа партија у Српској суверено је владала у овом граду пуне двије деценије, од 2000. до 2020. године. Градоначелник је у три наврата био Драгољуб Давидовић, затим Слободан Гаврановић па Игор Радојичић. СНСД-ов низ прекинуо је прије нешто више од три године управо актуелни градоначелник Станивуковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана