Грешке на картама створиле пометњу међу путницима у Бањалуци

Јана Кезић
Грешке на картама створиле пометњу међу путницима у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Бројни путници у јавном аутобуском превозу протеклих дана уочили су да се датум и сатница на појединачним аутобуским картама не слажу са стварним стањем, а из превозничких предузећа казали су да се такве ситуације дешавају због квара на касама.

Неколико читалаца “Гласа Српске” јавило се нашој редакцији са истим проблемом, те су казали да су им возачи у аутобусима издавали аутобуске карте с погрешним датумом и сатницом, због чега су били у страху због контроле. Из аутопревозничких предузећа су нам појаснили да им је тај проблем познат те да је ријеч о дотрајалим касама. Нагласили су да касе шаљу на сервисирање чим сазнају за грешку. 

Једна читатељка “Гласа Српске” која се представила као Милена, казала је да је у петак, 20. јануара, купила појединачну аутобуску карту на којој је писао датум 18. јануар 2023. године.

- Такође, није се поклапао ни термин издавања карте, јер је писало да је издата у 14.18, а ја сам у аутобус ушла у 10.13. На првој наредној станици, ушла је контрола и установила да карта није уредно издата. Након што сам рекла да сам је купила малоприје од возача у аутобусу, контролор је пришао возачу и након краћег разговора, вратио ми карту и казао да је све у реду - казала је ова Бањалучанка.

Она напомиње да није имала проблема због нетачног датума и сатнице на карти, али истиче да јој на моменат није било пријатно. Како је рекла, возач је контролору објаснио у чему је проблем те истакао да се често дешавају овакви проблеми.

Предсједник Скупштине Удружења саобраћаја и веза Привредне коморе Републике Српске Дејан Мијић каже да су превозници свјесни овог проблема, те да је овлаштени сервис Пореске управе РС дужан да води рачуна о томе, како се не би догађале овакве ситуације.

- Знам да сервисери имају проблема с ажурирањем каса и не могу се пронаћи ни резервни дијелови, али то није проблем превозника, јер они имају уредно потписан уговор са сервисом који је овлаштен од Пореске управе, која је задужена за њихову контролу - рекао је Мијић, који је и директор “Аутопревоза”.

Како су нам казали у “Павловић турсу”, до проблема с неуједначеним датумима на картама долази јер се касе кваре. Истичу да су многе касе “зреле” за мијењање јер су већ дотрајале, али да не могу набављати нове.

- Дневно се кваре до три или четири касе, а ако дође до неког проблема, причају, возач не примијети одмах и често прође много времена док увиди грешку - кажу у “Павловић турсу”.

Нагласили су да путници због овога неће имати проблема, али је њима важно да увиде на вријеме да каса не ваља, како би је могли однијети сервисеру на поправку.

Приградске линије

Прије неколико дана сличну ситуацију имао је и Милан В. из Борика, када се приградском линијом возио до Трна.

- Платио сам редовну цијену карте, а добио карту за градску линију 10, која иде до Обилићева и то с другачијом цијеном. Возач је издао карту на лицу мјеста, тако да ми није било јасно како је то могуће и искрено, плашио сам се контроле, али он ме увјерио да неће бити проблема ако контрола уђе - казао је Милан В.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана