Граду недостају средства за реконструкцију Шопинг центра

Весна Поповић
Граду недостају средства за реконструкцију Шопинг центра

Бањалука - За реконструкцију Шопинг центра у спортску дворану потребно је око 800.000 КМ и велико је питање да ли ће град ове године моћи да обезбиједи тај новац да би реализовао овај пројекат.

Потврдио је то в.д. начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар и додао да та ставка није планирана у буџету за ову годину.

- Ријеч је о једном од важнијих пројеката градске администрације. За сада имамо једино резервисано 50.000 КМ, колико сматрамо да ће бити потребно за рушење постојећих унутрашњих преграда и конструкције. У току је тендер за избор извођача радова - рекао је Билчар.

Није могао прецизирати када би то могло бити, али планирано је, како каже, да се с тим послом почне што је прије могуће.

- Када је у питању сама реконструкција, процијенили смо да ће нам требати до 800.000 марака. Ипак, тачан износ ћемо знати након што очистимо унутрашњост и док видимо у каквом стању је објекат, а посебно кров. Зато су почетни радови посебно важни, јер ако на крову треба на примјер мијењати већи дио конструкције, то би знатно могло утицати на укупне трошкове реконструкције - прецизирао је Билчар.

Казао је да шансу за реализацију овог пројекта види у рефинансирању градског дуга, који је покренула Градска управа.

- Очекујемо да ће успјешно проћи тендер за репрограм дуга којим би требало да буду ослобођена одређена средства. На тај начин бисмо могли да добијемо новац који можемо уложити у санацију Шопинг центра. Тешко је рећи да ли ћемо моћи да завршимо реконструкцију у овој години, али циљ је да бар почнемо са радовима - казао је Билчар.

Директор Спортског центра "Борик" Манојла Зрнић је рекао да би стављањем у функцију овог објекта спортске организације добиле додатно мјесто за рад или такмичења.

- Биће лакше организовати термине за тренинге клубова, јер ће бити могуће да истовремено тренирају на примјер три кошаркашка клуба. Исто тако  могле би бити организоване и одбојкашке утакмице, те такмичења у борилачким спортовима или плесу - казао је Зрнић.

Додао је да би били растерећени капацитети дворане "Борик" када је у питању организација различитих културних, привредних па и спортских манифестација.

- Оне би могле да буду одржаване у том новом објекту и тиме би била створена могућност за остваривање већих прихода од давања у закуп новог простора - навео је Зрнић.

Иницијатива

Спортски центар "Борик" је прије неколико година поднио иницијативу за преуређење Шопинг центра у спортску дворану. Тражили су од града да им по завршетку радова тај објекат буде предат на управљање.

Првобитна намјена поменутог објекта је била сала за наставу физичког васпитања некадашње Металске, а данас Техничке школе. Једно вријеме ту је било складиште телевизора некадашњег привредног гиганта "Руди Чајавец", а потом тржни центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана